• In English
  • ЗАХИСТ ПОСІВІВ ГОРОХУ
    , опубліковано 06 Червня 2023 року о 15:15

    Відбувається заселення посівів гороху найнебезпечнішим шкідником – гороховим зерноїдом (брухусом). Комахи живляться пилком та пелюстками квіток, досить активні вони в жарку погоду (температура не менше як +21°С). Самиці брухусаза появи молодих бобів відкладають яйця на їх стулки. Плодючість самок може становити від 70 до 220 яєць. Через 6-10 днів відроджуються личинки горохового зерноїда, які живляться недостиглим зерном гороху (довжина личинки 5-6 мм, білого кольору). Повний розвиток личинки, лялечок та відродження жуків нового покоління відбувається всередині однієї горошини.

    Насіння внаслідок живлення личинок зерноїда втрачає схожість, забруднюється екскрементами, що містять шкідливий для здоров’я людей і тварин алкалоїд кантаридин.

    Горохова попелиця завдає значної шкоди рослинам гороху під час бутонізації та цвітіння. Живлення комах соком листя призводить до його скручування, боби деформуються, зменшується урожайність зерна. Сприятливими умовами для масового розвитку попелиці на горосі є тепла погода та помірна вологість повітря. На розвиток одного покоління достатньо 8-10 днів, тому колонії шкідника зростають у геометричній прогресії. За сезон горохова попелиця спроможна дати 10-12 поколінь. У разі жари та при частих дощах кількість фітофагів зменшується.

    Захист гороху від шкідників здійснюють за виявлення на 10 помахів сачком 2-3 жуки горохового зерноїда, 250-300 екз. горохової попелиці, застосовуючи під час бутонізації-цвітіння інсектициди (крім посівів на зелений горошок): Актара 25WG, ВГ – 0,1 кг/га, Акцент, КЕ – 0,5-1,0 л/га, Карате Зеон 050 CS, мк.с. – 0,125 л/га, Фуфанон 570, КЕ – 0,5-1,2 л/га та інші, а також дозволеним для застосування в посівах на зелений горошок Фастак, к.е. – 0,15-0,25 л/га,  Ф’юрі, в.е. – 0,07-0,10 л/га. У разі поширення хвороб (борошниста роса, пероноспороз, аскохітоз та ін.) насіннєві ділянки обприскують Амістар Екстра 280 SС, КС – 0,5-0,75 л/га, Імпакт К, КС – 0,6-0,8 л/га.

    Згідно ст. 5 Закону України «Про захист рослин» фітосанітарний нагляд за станом угідь, посівів, насаджень здійснюють підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення, тощо.

     

    Гороховий зерноїд (брухус)

     

    Відповідно до Державних санітарних правил 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах повинно здійснюватись у відповідності з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього з дотриманням регламентів застосування засобів захисту  рослин.

    Заходи захисту слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години, суворо дотримуючись вимог санітарної безпеки, а також охорони праці та навколишнього середовища.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій