• In English
  • КУКУРУДЗЯНИЙ (СТЕБЛОВИЙ) МЕТЕЛИК. ЯК БОРОТИСЬ?
    , опубліковано 07 Липня 2023 року о 15:15

    Офіційна назва: Стебловий метелик

    Інша назва (народні назви): кукурудзяний метелик.

    Назва латиною: Ostrinia nubilalis Hbn, Pyrausta nubilalis Hb.P.

    Опис. Імаго — метелик з розмахом крил 25-32 мм. Передні крила самця коричневі, із характерною світлою смугою по зовнішньому краю і темною плямкою в середній частині переднього краю. У самок крила біло-жовті, або світлого коричневого відтінку.

    Гусінь — довжиною до 25 мм, довгувата, або сірувата, з темною смугою вздовж спини та бурими головою і щитком. Лялечка – до 20 мм, жовто-коричневого забарвлення, з двома парами гачкоподібними шпичками на кремастері. Яйця — пласкої форми, відкладені купками.

    Зимують гусеницi в стернi та рештках стебел кукурудзи чи в iнших товстостеблових рослинах. В серединi травня вони заляльковуються, вигризаючи перед тим круглi вилiтнi отвори. Метелики виходять з лялечок через 10 днiв i лiтають з кiнця травня до початку липня. Самки вiдкладають яйця, розмiщуючи їх з нижнього боку листкiв кукурудзи та iнших кормових рослин; одна самка вiдкладає вiд 250 до 1250 яєць. Залежно вiд температури повiтря, через 3-14 днiв з яєць виходять гусеницi, якi швидко вгризаються в пазухи верхнiх листкiв, пiд обгортки початкiв кукурудзи та iн.

    Починаючи з третього вiку гусеницi проникають всередину стебел, нiжок початкiв та волотей, а також у початки, де виїдають довгi звивистi ходи й камери. В пошкоджених мiсцях скупчується рудувата червоточина. Пiдгризенi волотi часто ламаються. Найбiльш небезпечнi пошкодження стебел пiд початками i самих початкiв. Пошкоджуючи стебла, гусениці перегризають судинно-волокнисті пучки, чим порушують живлення рослин. На перший погляд, пошкодження рослин стебловим метеликом в польових умовах не помітно, оскільки гусениці шкідника живляться всередині стебла кукурудзи. Тому, оглядаючи рослини, слід в першу чергу звертати увагу на отвори проникнення гусені.

    В Українi розвивається зазвичай одне поколiння. Літ метеликів, як правило, збігається в часі з початком викидання волотей кукурудзою. Закінчивши живлення, вони залишаються в пошкодженому стеблі на зимівлю. Недостача вологи призводить до зменшення чисельності шкідника. Найбільш сприятливі території для розвитку виду із середньою температурою липня – серпня вище 20 ° C і кількістю опадів 200-300 мм. Метелики здатні до активних перельотів на відстань до 2-3 км.

    Метелик кукурудзяний – поліфаг, пошкоджує понад 150 видiв рослин. Великої шкоди завдають кукурудзi, соняшнику, просу, коноплям, хмелю, бавовнику, сої, люпину та iншим польовим культурам. У роки масового розмноження пошкодження посівів можуть складати до 70%, а втрати врожаю до 50%. В пошкоджені качани проникають збудники хвороб, зокрема фузаріозу, через який знижуються посівні та харчові якості зерна.

    Методи боротьби з кукурудзяним (стебловим) метеликом.

    Хімічний захист. Перед тим, як застосовувати, будь-який, метод боротьби з шкідником, необхідно визначити  економічний поріг шкодочинності  (ЕПШ), який встановлюється:

    –    у фазі 6-8 листків та після появи волоті – при наявності 3 кладок яєць на 100 рослин або 1-2 гусениць на одній рослині або 6-8% заселення рослин;

    –    через 14 днів після масового льоту – за наявності 7 кладок яєць на 1 метрі ділянки або на 10 рослинах.

    Ефективність інсектицидів залежить від строків обробок, найкраще їх вносити через два-три тижні після початку льоту метелика або під час масового його льоту.

    Увага! Після того, як шкідник проникнув в рослину, контролювати його стає практично неможливо. Підбираючи препарат необхідно звернути увагу на такі характеристики інсектицидів, як тривалість захисної дії, персистентність та безпека для корисної ентомофауни. Перелік дозволених інсектицидів можна знайти в «Переліку  пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

    Обробітки  пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години. Обов`язково попереджуйте про час і місце обробітку  органи місцевого самоврядування населення та пасічників.

    При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

    Біологічний захист. Цей метод полягає у випусканні трихограми Trichogramma evanescens Westw та Trichogramma pintoi Voegele, у два строки: на початку та в період масового відкладання яєць шкідником. Трихограму розселяють в стадії імаго і у вигляді паразитованих яєць лабораторного живителя за 12–24 год до виплодження дорослих комах. Розселення трихограми здійснюють ручним або механічним (включаючи авіаметод) способами. Випускають по 50-100 тис. самок трихограми на 1 га, на початку відкладання яєць шкідника та в період масового відкладання яєць. Оскільки період відкладання яєць самками кукурудзяного (стеблового) метелика триває 12-24 доби, то яйцеїда варто випускати з інтервалом 5-6 днів (не менше 3-х разів), так як його життєздатність триває 4-5 діб, а відкладає яйця в яйця шкідників у перші 2 дні свого життя. Ураженість яєць трихограмою сягає 60-75%. Ефективність трихограми залежить від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів, методики та технології застосування трихограми на конкретному полі.

    Також, відомо, що на кукурудзяному метелику паразитує понад 20 видів перетинчасто- та двокрилих комах. Ендопаразитами стеблового метелика є: з родини Ichneumonidae – Diadegma terebrans Graw., D.crassicornis Graw., Phytodietus polyzonins Fцrst., Itoplectis melanocephala Graw., Scambus nigricans Thoms.; з родини Braconidae – Chelonus sp., Ch. іnanitus Z., Ch. оculator Panz., Ch. аnnulipes Wesm., Apanteles thompsoni Lgl., A. gabrielis Gaut. еt Riel., Habrobracon hebetor Say., Rogas testaceus Spin., Zele albitarsus Spin., Macrocentrus grandii Goid.; з родини Tachinidae – Pseudoperichaeta insidiosa R.D., Clemelis hullata Mg., Eumea mitis Mg., Lydella thompsomi Hert.

    Агротехнічний захист. Збирання кукурудзи з низьким зрізуванням (не вище 10 см) із подрібненням стебел; дискування поля після збирання врожаю та глибока зяблева оранка; знищення товстостеблих бур’янів; вчасний збір врожаю в стислі строки.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій