• In English
  • ЗДОРОВ’Я РОСЛИН, БЕЗПЕЧНА ТОРГІВЛЯ ТА ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ
    , опубліковано 10 Травня 2024 року о 10:10

    Під таким гаслом цього року 12 травня відзначають Міжнародний день здоров’я рослин.

    Важко уявити своє життя без рослин, оскільки це основна складова нашої планети, від якої залежить здоров’я цілого світу на всіх рівнях життя. Рослини становлять 80% їжі, яку ми споживаємо, виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Але рослини, як і люди, хворіють, інфікувавшись захворюваннями спричиненими вірусними, бактеріальними та грибковими збудниками. Також їх можуть пошкоджувати комахи, кліщі, нематоди.

    Організація Об’єднаних Націй оголосила Міжнародним днем здоров’я рослин 12 травня. З метою підвищення загальної обізнаності про те, як турбота щодо здоров’я рослин може допомогти подолати голод, захистити біорізноманіття та навколишнє середовище, що  сприятиме економічному розвитку кожної країни світу. Сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин. З’являються нові території, де розповсюджуються шкідливі організми рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідників, хвороб, фітонематод та бур’янів по світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу. Тому завчасно організований захист рослин від шкідливих організмів є вигіднішим, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

    Спеціалістами Управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області тільки в цьому році здійснено фітосанітарний моніторинг посівів с/г рослин на виявлення заселення шкідниками та ураження хворобами на  площі – 34648 тис.га, стану насінницьких посівів – 1845 тис.га, проведено 1463 бесіди.

    Складено 16 сигналізаційних повідомлень про розвиток і поширення шкодочинних організмів, розроблено Прогноз фітосанітарного стану агроценозів Київської області та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин в квітні та травні 2024 року, Прогноз фітосанітарного стану агроценозів Київської області та рекомендації щодо захисту рослин у 2024 році, які розміщено на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

    З метою профілактики отруєння пестицидами бджіл до керівників (уповноважених осіб)  суб’єктів господарювання, організацій, органів місцевого самоврядування доведено вимоги нормативно-правових актів з питань захисту рослин, відповідно до законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Взято участь у 10-ти нарадах (онлайн та офлайн) за участю 255 осіб.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій