• In English
  • Куріння е-сигарет та ТВЕН – це безпечно?
    , опубліковано 14 Червня 2024 року о 12:12

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області вкотре нагадує про небезпеки,  які несуть у собі електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну.

    Ринок цих вбивчих продуктів представлений багатим різноманіттям яскравих пристроїв, які позиціонуються як такі, що мають знижений ризик для здоров’я, ніж класичні тютюнові вироби. Аргументація проста – нібито у рідинах та стіках немає смол та значно менше шкідливих домішок, ніж у звичайних сигаретах.  Чи справді це так?

    Процес куріння електронних сигарет та тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) докорінно відрізняється від звичного способу. Велика проблема звичайних сигарет – токсичні продукти, які утворюються під час горіння та тління цигарок: свинець, аміак, частинки попелу та інші. Потрапляючи в легені, вони провокують швидкий розвиток захворювань органів дихання.

    ТВЕН, в свою чергу, взагалі не використовують технологію горіння. Гаджети нагрівають тютюн до 350°С, досягаючи його випаровування, таким чином курці вдихають разом із тютюном тільки пару. Однак, за результатами деяких досліджень в процесі використання систем для нагрівання тютюну виділяється понад 50 канцерогенів, тобто майже стільки ж небезпечних сполук, що містить і звичайний сигаретний дим.

    В е-сигаретах також відсутні продукти горіння, однак є пара, яка містить токсичні речовини — метали (хром, нікель, свинець), карбоніли (формальдегід, ацетальдегід, акролеїн, гліоксаль), шкідливі ароматизатори (діацетил, циннамальдегід, бензальдегід) тощо і ці дрібні часточки осідають в легенях пригнічуючи місцевий імунітет. А постійне потрапляння цих речовин до організму може загрожувати розвитком проблем з дихальною системою, серцево-судинних хвороб та раку.

    Незважаючи на відсутність продуктів горіння, які є найбільш небезпечними компонентами у складі звичайних цигарок, ТВЕН та е- сигарети  також несуть шкоду організму курця, викликаючи захворювання легень та серця, а також нікотинову залежність, від якої не просто позбуватися.

    Отже, бережіть себе та дбайте про своє здоров’я!

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій