• In English
  • Райманія розсічена
    , опубліковано 30 Вересня 2024 року о 15:15

    В Україні шкідливість від більшості карантинних бур’янів досить вагома. Вона проявляється, передусім, у зниженні врожайності сільськогосподарських культур, луків і пасовищ; засміченні урожаю та погіршенні його якості; перенесенні збудників захворювань та накопиченні шкідників сільськогосподарських культур; токсичності для тварин; у збитках тваринництву; в негативному впливі на здоров’я людей; порушенні складу та структури місцевих фітоценозів. Серед таких є  Райманія розсічена. Даний вид бур’яну відсутній на території України та належить до списку А-1 згідно з «Переліком регульованих шкідливих організмів».

    Бур’ян засмічує абсолютно всі культури, будь-які ділянки, включаючи сади, поля та луки. Ця рослина росте на пасовищах, полях, городах, а також узбіччях доріг. Райманія розсічена швидко поширюється та завдає серйозної шкоди екосистемам, конкуруючи з іншими рослинами за простір і ресурси.

    Рослина заввишки 10-70 см. Стебло райманії розсіченої прямостояче, біля основи може бути як розгалуженим так і не розгалуженим. Листки 3-8 см завдовжки, звужуються біля основи, із хвилястими краями, зубчасті, рідко опушені тонкими волосками або голі. Квіти (віночок) жовті, діаметром 15-20 мм, складаються із чотирьох пелюсток. В якості плода виступає циліндрична, чотирикамерна коробочка. Вона буває як прямою і лінійною, так і зігнутою. Плід має пухнастий вигляд, але при дозріванні приходить до гладкого стану. Плід невеликий – в середньому 4 на 4 мм. Довжина насіння – 1-1,4 мм. Ширина – 0,5-0,7 мм. Товщина – 0,5 мм.

    Поширюється з насінням, яке часто потрапляє в Україну з насіннєвим матеріалом, зокрема з зерном.

    Для недопущення ввезення та розповсюдження цього бур’яну потрібен:

    – карантинний фітосанітарний контроль імпортованих вантажів та транспортних засобів. Заборона ввезення насіннєвого матеріалу, засміченого бур’яном.

    – У разі виявлення даного виду бур’яну в пунктах ввезення, продукція підлягає поверненню,  очистці або знищенню.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій