• In English
  • Щодо необхідності одержання посвідчення про право роботи з пестицидами
    , опубліковано 25 Червня 2024 року о 15:15

    Щороку для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур’янів використовують значну кількість пестицидів. Інколи до роботи з пестицидами залучають працівників без відповідних навичок та без посвідчення про право роботи з пестицидами. Це може негативно вплинути на здоров’я осіб, робота яких пов’язана із застосуванням, зберіганням та торгівлею пестицидами, так і на пересічних громадян і навколишнє середовище.

    Відповідно до статті 11 Закону України « Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами. 

    На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення на право роботи з пестицидами» для проходження навчання особи подають у паперовій або електронній формі заяву, а також документ, що підтверджує внесення плати.

    Навчання проводиться відповідно до Програми затвердженої Міністерства аграрної політики та продовольства України за погодженням з МОЗ, Міндовкілля і Держпраці.

    Під час проведення навчань висвітлюються питання щодо безпечного застосування пестицидів від шкідників, хвороб і бур’янів. Також правила зберігання, відпуску, транспортування пестицидів, правила особистої гігієни, надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при отруєнні пестицидами, охорона від забруднення пестицидами навколишнього середовища, продуктів рослинництва, води, ґрунту. Окремо висвітлюється питання щодо безпеки бджіл при застосуванні пестицидів.

    Після завершення навчання проводиться перевірка знань в територіальному органі Держпродспоживслужби шляхом письмового тестування.

    Більш детальну інформацію можна отримати звернувшись до відділу захисту рослин та прогнозування Управління контролю у сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління Дрежпродспоживслужби в Київській області за тел. (044) 495-88-59, (044) 495-88-63  та за адресою м. Київ, вулиця Саперно –  Слобідська, 8.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій