• In English
  • Протруєння насіння озимих культур
    , опубліковано 19 Вересня 2024 року о 16:16

    Друга половина літа – початок осені це період, який змушує замислитись сільгоспвиробника про підготовку озимих до сівби з метою отримання дружніх та рівномірних сходів.  В цей час важливе місце займає підготовка насіння до посіву, зокрема протруювання.

    Протруювання фунгіцидними й інсектицидними протруйниками є обов’язковим елементом технологій вирощування зернових культур, оскільки він забезпечує:

    • знезараження насіння від збудників хвороб рослин, що передаються через насіннєвий матеріал (фузаріози, численні сажкові хвороби й кореневі гнилі, септоріоз, гельмінтоспоріоз тощо);
    • захист від ґрунтових патогенів (снігової плісняви, гельмінтоспоріозу, різних кореневих гнилей та ін.);
    • зниження рівня ушкодження сходів шкідниками ґрунту (дротяниками тощо), адже важливими напрямами дії протруйника є як інсектицидна, так і фумігантна активність щодо шкідників;
    • тривалий захист сходів рослин від аерогенної інфекції (бурої іржі, борошнистої роси та ін.).

    Переважна більшість зареєстрованих протруйників насіння ефективні в початковий період розвитку рослин — від утворення проростків і появи сходів до фази осіннього кущіння рослин. У подальшому дія препаратів істотно слабшає. Тому суттєву перевагу в агровиробництві має застосування протруйників із подовженими до трьох — п’яти місяців термінами дії, особливо на озимих культурах.

    Також слід ураховувати спектр дії та біологічну ефективність сучасних препаратів для протруювання насіння. Більшість шкодочинних збудників містяться на поверхні насінини (збудники сажкових) або у зовнішній її оболонці (збудники фузаріозів, гельмінтоспоріозу).

    У цьому разі для знезараження насіння доцільно використовувати контактні препарати, наприклад на основі флудиоксонілу. Для контролювання збудників усередині насінини лише контактного препарату буде недостатньо — потрібно формувати композиції протруйників із різною селективністю.

    Проводити протруювання можливо як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою.

    Крім того протруювання відповідає головному принципу інтегрованого захисту рослин: максимальний ефект досягається з мінімальним негативним впливом на навколишнє природне середовище (що при відомих змінах клімату набирає ще більшу вагомість).

    При проведенні процедури протруювання слід дотримуватись основних вимог: норми витрати протруювача, рівномірного розподілу препарату по поверхні насіння та відсутність його травмування, збереження сипучості; вологість після протруювання не повинна перевищувати 1% від базисної; суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки, особистої гігієни, використовувати справну техніку, засоби індивідуального захисту.

    Для протруювання застосовують один із препаратів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»  на основі діючих речовин та їх сумішей: карбендазим, тебуконазол, тебуконазол+прохлораз, тебуконазол+тіабендазол+імазаліл, ацетаміпид, флудиоксоніл, дифеноконазол+ципроконазол, карбоксин+тирам та інші.

    Відповідно до статті 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлею пестицидами, повинні мати посвідчення про право роботи з пестицидами.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій