Організація харчування у закладах освіти — це одна з умов комфортного та здорового перебування здобувачів освіти у закладі. Харчування здійснюється з дотриманням нормативних документів:
• Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
• Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
• Санітарний регламент для закладів дошкільної освіти;
Відповідно до постанови, основні способи організації харчування включають:
• Приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
• Організацію харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг);
• Організацію роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.
У закладах загальної середньої освіти повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування, а у дошкільних режим харчування залежить від тривалості роботи закладу. Час прийому їжі повинен складати не менше 20 хвилин для сніданку і підвечірку та 25-30 хвилин для обіду.
Форми організації харчування
• Монопрофільне меню — один набір страв без можливості вибору;
• Мультипрофільне меню — кілька наборів страв із можливістю вибору (шведський стіл тощо).
Примірне чотиритижневе меню враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність, наявність харчових продуктів, порцію страв для різних вікових груп, а також має відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
Засновник (засновники) та керівники закладів освіти та закладів оздоровлення та відпочинку повинні забезпечити зміну страв, їх приготування та врахування відгуків і пропозицій здобувачів освіти/дітей, їх батьків або інших законних представників та персоналу закладів щодо задоволення якістю харчування з метою обмеження обсягу харчових відходів.
У разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв заклад освіти самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовують меню, рекомендоване МОЗ), а також щоденне меню-розклад.
При наявності буфету заклад організовує його роботу та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти.
Роль Держпродспоживслужби:
Територіальний орган Держпродспоживслужби здійснює державний контроль за організацією харчування, погоджує меню (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ) та контролює його відповідність санітарним вимогам.
У разі зафіксованих порушень можна звернутися за телефонами гарячої лінії:
• (050) 230-04-28;
• (044) 364-77-80;
Або надіслати скаргу електронною поштою (gu@dpssko.gov.ua) чи Укрпоштою за адресою: вул. Паркова, 34А, м. Вишневе, Бучанський район, Київська область, 08134.
Також ви можете скористатись для цього нашим чат-ботом @dpss_ko_bot
Відповідальність за харчування:
Відповідальність за організацію харчування учнів покладається на засновників та керівників закладів освіти. Їм належить враховувати відгуки учнів, їхніх батьків та персоналу для покращення якості харчування.
Створення безпечного і здорового харчування є пріоритетом для Держпродспоживслужби.
Детальніше з вимогами до організації харчування здобувачів освіти/дітей можна ознайомитися у постанові Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
24m