• In English
  • 🏢🍲Організація шкільного харчування і роль Держпродспоживслужби
    , опубліковано 14 Січня 2025 року о 09:09

    
    

    👉🏻Організація харчування у закладах освіти — це одна з умов комфортного та здорового перебування здобувачів освіти у закладі. Харчування здійснюється з дотриманням нормативних документів:
    • Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
    • Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
    • Санітарний регламент для закладів дошкільної освіти;

    👉🏻Відповідно до постанови, основні способи організації харчування включають:
    • Приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
    • Організацію харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг);
    • Організацію роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.

    🍲У закладах загальної середньої освіти повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування, а у дошкільних режим харчування залежить від тривалості роботи закладу. Час прийому їжі повинен складати не менше 20 хвилин для сніданку і підвечірку та 25-30 хвилин для обіду.

    👉🏻Форми організації харчування
    • Монопрофільне меню — один набір страв без можливості вибору;
    • Мультипрофільне меню — кілька наборів страв із можливістю вибору (шведський стіл тощо).

    📋Примірне чотиритижневе меню враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність, наявність харчових продуктів, порцію страв для різних вікових груп, а також має відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.

    👉🏻Засновник (засновники) та керівники закладів освіти та закладів оздоровлення та відпочинку повинні забезпечити зміну страв, їх приготування та врахування відгуків і пропозицій здобувачів освіти/дітей, їх батьків або інших законних представників та персоналу закладів щодо задоволення якістю харчування з метою обмеження обсягу харчових відходів.
    У разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв заклад освіти самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовують меню, рекомендоване МОЗ), а також щоденне меню-розклад.

    🥐При наявності буфету заклад організовує його роботу та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти.

    🔘Роль Держпродспоживслужби:
    Територіальний орган Держпродспоживслужби  здійснює державний контроль за організацією харчування, погоджує меню (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ) та контролює його відповідність санітарним вимогам.

    ℹ️У разі зафіксованих порушень можна звернутися за телефонами гарячої лінії:
    • (050) 230-04-28;
    • (044) 364-77-80;
    📧Або надіслати скаргу електронною поштою (gu@dpssko.gov.ua) чи Укрпоштою за адресою: вул. Паркова, 34А, м. Вишневе, Бучанський район, Київська область, 08134.
    💬Також ви можете скористатись для цього нашим чат-ботом @dpss_ko_bot

    🔘Відповідальність за харчування:
    Відповідальність за організацію харчування учнів покладається на засновників та керівників закладів освіти. Їм належить враховувати відгуки учнів, їхніх батьків та персоналу для покращення якості харчування.
    Створення безпечного і здорового харчування є пріоритетом для Держпродспоживслужби.

    🌐Детальніше з вимогами до організації харчування здобувачів освіти/дітей можна ознайомитися у постанові Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
    24m

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій