Перейти до основної сторінки
Про важливість здорового харчування відомо усім. Також не викликає сумніву, що збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку дитини. У поєднанні із активним способом життя, воно сприяє збереженню здоров’я – у дитинстві та майбутньому. За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від харчування.
Правильне харчування впливає на здоров’я всього організму і є неодмінною умовою здорового способу життя.
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.
Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до:
Відповідно до Постанови № 305:
Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу. У закладах дошкільної освіти режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи закладу.
У державних (комунальних) закладах дошкільної освіти тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду – 25-30 хвилин.
Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час з інтервалами у три – чотири години.
Якщо діти перебувають у закладі дошкільної освіти чотири та менше годин, їх за заявою одного з батьків або інших законних представників харчуванням можна не забезпечувати. Діти, які перебувають у закладі більше чотирьох годин, обов’язково забезпечуються харчуванням. При цьому режим (кратність) харчування може бути одно- або дворазовий з інтервалами між прийомами їжі не більше трьох – чотирьох годин. Це може бути сніданок та/або обід.
У закладах дошкільної освіти, в яких встановлено режим роботи чотири та менше години на добу, харчування організовується за рішенням їх засновника (засновників).
У разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти 12 та менше годин, але більше ніж вісім годин, режим (кратність) харчування повинен бути триразовим: орієнтовно для ясельних груп – сніданок з 8 години до 8 години 20 хвилин, обід з 11 години 30 хвилин до 12 години, вечеря з 15 години 30 хвилин до 16 години; для дошкільних груп – сніданок з 8 години 30 хвилин до 8 години 50 хвилин, обід з 12 години 30 хвилин до 13 години, вечеря з 16 години 30 хвилин до 16 години 50 хвилин.
У разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти більше 12 годин необхідно організувати обов’язкове чотириразове харчування, при цьому вечерю слід передбачити з 18 години 30 хвилин до 19 години.
Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути наступним: сніданок – 25 %, обід – 35%, підвечірок і вечеря – по 20 %. Об’єм їжі повинен відповідати віку дитини.
З метою попередження захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані тощо.
Раціональне харчування в дошкільному навчальному закладі передбачає обов`язкове складання меню, тому фахівцями управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надається консультативна допомога керівникам закладів дошкільної освіти з питань підготовки примірного чотиритижневого сезонного меню.
Відповідальними за організацію харчування дітей у дошкільних навчальних закладах є засновники (власники) та керівники дошкільних
навчальних закладів згідно Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305.
Виробники, постачальники продуктів харчування відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у дошкільні навчальні заклади. Засновники (власники) та керівники дошкільного навчального закладу мають зобов’язання перед батьками (опікунами) дітей про те, що будь-яка їжа, яка запропонована дітям, є безпечною, корисною та приготованою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства.
Медичний персонал дошкільного навчального закладу одночасно з керівництвом закладу повинні здійснювати постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за умовами і строками зберігання продуктів харчування та їх реалізації, технологією приготування страв, дотримуванням норм харчування тощо.
За відсутності харчоблоку у дошкільному навчальному закладі допускається постачання готової продукції (кейтерінг) операторами ринку харчових продуктів за умови впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), та дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Територіальний орган Держпродспоживслужби здійснює державний контроль за організацією харчування, погоджує меню (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ) та контролює його відповідність санітарним вимогам.
У разі зафіксованих порушень можна звернутися за телефонами гарячої лінії:
Або надіслати скаргу електронною поштою (gu@dpssko.gov.ua) чи Укрпоштою за адресою: вул. Паркова, 34А, м. Вишневе, Бучанський район, Київська область, 08134.
Правильно організоване, поживне, багате на вітаміни харчування – добрий засіб зміцнення організму дитини.
Бережімо здоров’я дітей разом!!!
Попередня
Наступна