• In English
  • Бактеріальне в’янення (вілт) кукурудзи (Erwinia stewartii (Smith) Dye)
    , опубліковано 13 Червня 2025 року о 15:15

    Бактеріальне в’янення (вілт) кукурудзи — типово судинна хвороба, яка уражує всі органи рослини: листя, стебла, корені, волоті, качани й насіння. Її збудник — бактерія Erwinia stewartii (Smith) Dye. Хвороба починається зазвичай з появи на нижніх листках молодих рослин повздовжньої штрихуватої плямистості. Спочатку плями світло-зелені, потім жовтіють, засихають, іноді зливаються разом, вражаючи, таким чином, значну частину поверхні листя.

    Швидко поширюючись по судинних пучках, інфекція переходить в стебло, а по стеблу — з нижнього листя на верхнє. На ураженій тканині листя і стебел часто виступає ексудат. Судинні пучки бувають настільки переповнені бактеріями, що на поперечному зрізі стебла виступає бактеріальна маса у вигляді жовтих крапель слизу. Сильно уражені рослини засихають і гинуть навіть за наявності достатньої кількості вологи у ґрунті. Ті рослини, які не гинуть, стають карликовими, передчасно викидають волоті характерного білого забарвлення. Розмножуючись і поширюючись по судинах, бактерії проникають в качани і у внутрішні тканини зерен. Ексудат, який виступає на внутрішній поверхні обгорток, заражає насіння з поверхні.

    Для виявлення хвороби посіви кукурудзи обстежують протягом вегетації в три терміни: у фазі сходів (3–4 листки), у період викидання волоті та за 10–15 днів до збирання врожаю. Якщо в господарстві виявлено вогнище бактеріального вілту кукурудзи, на полях зі значною ураженістю скошують і спалюють всі рослини, за слабкої  — скошують і використовують у господарстві на силос і фураж. На зараженій території проводять знищення пожнивних решток і глибоку оранку грунту, впроваджують сівозміну з поверненням кукурудзи на попереднє місце не раніше, ніж через 3 роки. На господарство, де виявлено захворювання, накладається карантин терміном 3 роки.

    Бактеріальне в’янення кукурудзи, викликане Erwinia stewartii, є серйозним захворюванням, що може значно знизити врожайність та якість зерна. Комплексний підхід до профілактики та боротьби з хворобою, включаючи використання стійких гібридів, дотримання сівозміни, видаленням з поля пожнивних залишків, контроль за шкідниками-переносниками інфекції та своєчасне застосування бактерицидних препаратів, допоможе забезпечити здоров’я посівів та високі врожаї.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій