Перейти до основної сторінки
В Україні за чотири місяці 2025 року зареєстровано 15 164 випадки гострих кишкових інфекцій, тоді як за аналогічний період минулого року їх було 17 111. Гостра кишкова інфекція (ГКІ) – це група захворювань, збудниками яких є віруси та бактерії, що вражають слизову оболонку шлунку і кишковика. Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею та як наслідок – зневоднення організму.
👉🏻Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм – погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку.
📈У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції значно зростає. Тепло сприяє активному розмноженню збудників цих інфекцій, які можуть потрапити в організм через забруднену воду, зіпсовані харчові продукти або через брудні руки, посуд, іграшки тощо.
🍎Щоб запобігти забрудненню їжі, важливо ретельно обробляти та готувати їжу. Завжди мийте руки до та після роботи з їжею, а також слідкуйте за тим, щоб їжа була приготована при відповідній температурі. Використовуйте окремі обробні дошки та посуд для сирого м’яса та птиці, щоб уникнути перехресного забруднення. Крім того, важливо дотримуватися базових принципів належного зберігання продуктів харчування. Зберігайте сире м’ясо, птицю та рибу в окремих контейнерах у холодильнику, щоб уникнути перехресного зараження. Не розморожуйте м’ясо при кімнатній температурі – робіть це поступово в холодильнику і відразу готуйте.
🤒Першими симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення – сухість у роті, відсутнє або рідке сечовипускання. У таких ситуаціях необхідно терміново звертатися до лікаря.
🧼Профілактика ГКІ: • мити руки з милом; • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання (наприклад, без холодильника); • мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням; • термічно обробляти продукти з м’яса та риби достатню кількість часу.
📍Окремо необхідно звернути увагу на вірусні ГКІ, серед яких є ротавірус. Ротавірус є одним із найпоширеніших і найзаразніших збудників кишкових інфекцій. До появи вакцини майже всі діти до п’яти років хоча б раз хворіли на ротавірусну інфекцію. Цей вірус дуже стійкий – він здатен тижнями зберігатися на поверхнях (іграшки, меблі, підлога), а заразитися можна навіть доторкнувшись до інфікованих предметів.
🦠Ця інфекція дуже небезпечна для немовлят і маленьких дітей через швидке зневоднення організму, спричинене блюванням і водянистою діареєю, які можуть тривати від трьох до восьми днів. Інші симптоми ротавірусної інфекції включають раптове підвищення температури, біль у животі, іноді – нежить і почервоніння горла. Проте в дорослих хвороба часто минає в легкій формі або без симптомів.
Специфічного лікування ротавірусу не існує -призначають симптоматичну терапію. Головне завдання -уникнути зневоднення та знизити інтоксикацію організму.
👩🏻⚕️У разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб може проходити з нехарактерними симптомами. Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному життті, дотримання чистоти рук, споживання безпечних продуктів, зокрема в умовах надзвичайного стану чи перебування в місцях масового скупчення людей, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я вам і вашим рідним!
Бережіть себе і своїх близьких!
Попередня
Наступна