Перейти до основної сторінки
Головне управління Держпродспоживслужби в Київський області повідомляє, шо вперше в поточному році на території області зареєстровано отруєння дикорослими грибами дитини. 29.10.25 року до Київської обласної лікарні №1 з діагнозом «отруєння дикорослими грибами» було госпіталізовано дванадцятирічну дівчинку.
Постраждала вживала гриби опеньки, які були зібрані в лісі на території Борщагівської громади. Наразі фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Київський області розпочате епідеміологічне розслідування вказаного випадку.
Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад: – ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; – остерігайтеся пластинчатих грибів; – не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас; – уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі; – не вживайте сирих грибів; – не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів; – відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин; – дотримуйтеся рецептури приготування; – готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.
У цей складний період для країни та життя кожного українця варто поберегти своє здоров’я та здоров’я близьких від ризику грибного отруєння.
Закликаємо всіх дотримуватися вищевказаних обмежень та поширювати інформацію на своїх сторінках в соцмережах. Будьте здорові, бережіть себе та своїх близьких!
Попередня