• In English
  • Паслін каролінський – в Україні внесена в список небезпечних карантинних об’єктів.
    , опубліковано 18 Вересня 2023 року о 17:17

    Шкідливість пасльону каролінського для сільськогосподарського виробництва полягає в зниженні врожайності сільськогосподарських культур, різкого погіршення якості кормів та зниження продуктивності пасовищ. Бур’ян отруйний для сільськогосподарських тварин і людей, а також є альтернативним живителем для ряду шкідників і хвороб сільськогосподарських культур, у тому числі для вірусу мозаїки картоплі й томатів. Густі зарості пасльону каролінського витісняють усі інші рослини, внаслідок чого врожайність культур знижується. Найчастіше зустрічається в посівах кукурудзи та інших зернових культур, у посівах картоплі, сої, томатів, а також люцерни й інших багаторічних трав. Насіння бур’яну виявляється при фітосанітарному інспектуванні в різному насіннєвому матеріалі, яке завозиться з країн поширення даного бур’яну.

    Походить із південно-заходу США. Азія: Грузія, Японія, Індія. Північна Америка: США, Канада. Австралія.

    Листя чергове, еліптично-довгасте або овальне, від 6 до 11 сантиметрів завдовжки, кожне з них нерівномірно лопатеве або крупнозубчасте. Обидві поверхні вкриті тонкими волосками. Листя пахне картоплею при розтиранні. Квітки мають п’ять пелюсток і зазвичай білі або фіолетові з жовтими серединками, хоча зустрічається блакитний варіант, що нагадує квітку помідора. Плоди – ягоди, що нагадують помідори. Незрілі плоди темно-зелені зі світло-зеленими смужками, жовтіють і зморщуються в міру дозрівання. Кожен плід містить близько 60 насінин. Цвіте протягом усього літа, з квітня по жовтень. Рослина виростає до 90 см  заввишки, є багаторічною і поширюється як насінням, так і підземним кореневищем. Стебла старих рослин дерев’янисті.

    Поширення насіння від материнської рослини можливе за допомогою тварин, які поїдають ягоди бур’яну, на колесах автомашин і сільськогосподарської техніки, з взуттям людей, з урожаєм культур. Стиглі ягоди лопаються, і насіння добре приклеюється до різних предметів. Але таке поширення відбувається, зазвичай, лише в місцевих масштабах. Насіння пасльону каролінського може бути занесене на територію інших країн, а також України із зерном пшениці й кукурудзи, насінням інших сільськогосподарських культур із країн, де бур’ян широко розповсюджений.

    Оскільки дана рослина в Україні внесена в список небезпечних карантинних обєктів, ввіз його насіння і кореневищ з регіонів, які представляють потенційну небезпеку зараження цим буряном, заборонено.

    При виявленні первинних вогнищ  слід робити наступні невідкладні заходи по повному знищенню пасліна каролінського.  Ділянку, де виявлено зону розповсюдження бур’яну, необхідно терміново виводити із сівозміни, а поле утримувати під чистим паром і обробляти гербіцидами до повного знищення.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій