• In English
  • НЕБЕЗБЕЧНА ПАТОГЕННА БАКТЕРІЯ ДЛЯ ПЛОДОВИХ ТА ДЕКОРАТИВНИХ РОСЛИН XYLELLA FASTIDIOSA WELLS ET AL (ХВОРОБА ПІРСА)
    , опубліковано 18 Вересня 2023 року о 17:17

    Серед потенційно небезпечних  карантинних бактеріальних хвороб для плодових та декоративних хвороб становить відсутня на території України хвороба Пірса, збудником якої є  патогенна бактерія XYLELLA FASTIDIOSA WELLS ET AL.

    Патогенна бактерія XYLELLA FASTIDIOSA WELLS ET AL поширена окремими вогнищами в декількох європейських країнах – Італії, Іспанії, Франції та Португалії, а також в  Азії: Тайвань,  Північної Америки: Канада, Мексика, США. Південної Америки: Аргентина, Бразилія, Коста-Ріка, Парагвай.

    Ця хвороба надзвичайно шкодочинна і небезпечна як для фермерських господарств, які вирощують плодові, ягідні культури, так і для невеличких присадибних ділянок. Головним рослинним господарем цього бактеріозу є виноград. Розповсюдження інфекції відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями, живцями та щеплювальним матеріалом, який завозиться на територію України. Потенційні втрати врожаю на уражених кущах винограду можуть сягати 50—80%.

    Під час проведення фітосанітарних процедур державним фітосанітарним інспектором ретельно відбираються зразки від всієї партії вантажу та направляються в лабораторію для проведення фітосанітарної експертизи.

    В разі виявлення в садивному матеріалі патогенної бактерії XYLELLA FASTIDIOSA WELLS ET AL. (хворобу Пірса), заражений вантаж буде повернуто до країни-експортера згідно розпорядження державного фітосанітарного інспектора про здійснення фітосанітарних заходів (процедур) .

    З метою недопущення подібних випадків до країни-експортера буде надіслане нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам України.

    Тому імпортерам садивного матеріалу слід обов’язково пересвідчитись, що в місцях вирощування такого матеріалу збудник хвороби відсутній.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій