• In English
  • Фітосанітарні вимоги Європейського Союзу до українських помідорів
    , опубліковано 27 Вересня 2023 року о 11:11

    Експорт будь якої с/г продукції забезпечує валютні надходження до українського агросектора, що є дуже важливим фактором, для нашої країни, в цей важкий час. Попри війну, аграрії України намагаються зберегти свій експортний потенціал. Наразі, українські с/г виробники активно збирають урожай помідорів.

    Ринок ЄС є перспективним напрямком для експорту українських помідорів.

    Для відправки помідорів до країн ЄС, необхідно дотримуватись фітосанітарних вимог Європейського Союзу згідно Регламенту про впровадження комісії (ЄС) 2019/2072 від 28 листопада 2019 року.

    Такими вимогами є: Офіційна заява про те, що овочі походять з країни або території, або місця виробництва, які визнані вільними від Neoleucinodes elegantalis (Guenée). Відомо, що в Україні, раніше не було випадків виявлення цього шкідливого організму, тому Держпродспоживслужба – офіційно запропонувала Європейській Комісії ухвалити рішення про визнання всієї території України – вільною від Neoleucinodes elegantalis (Guenée), на що було отримано позитивну відповідь.

    Ще однією вимогою до помідорів, які експортуються з України до країн ЄС є: офіційна заява про те, що овочі походять з країни або території, або місця виробництва, які визнані вільними від Keiferia lycopersicella (Walsingham). Томатна міль-мінер (Keiferia lycopersicella) внесена до списку А-1 – карантинні організми відсутні на території України  згідно Переліку регульованих шкідливих організмів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики України № 716 від 29.11.2006 року.

    При здійсненні експорту томатів на території країн ЄС необхідно виконати ряд вимог, а саме підтвердити, що вони походять з офіційно встановлених  місць вільних від вищенаведеного шкідника.

    Процедура встановлення, поновлення, підтвердження підтримання, позбавлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів визначається Порядком офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки ( Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 04.03.2021 № 451).

    Інформація про місця виробництва або виробничої ділянки, вільні від Keiferia lycopersicella  (Walsingham) заноситься до фітосанітарного сертифікату в графу «Місце походження» та у рубрику «Додаткова декларація».

    Call Now Button
    Будь в курсі подій