• In English
  • Американський білий метелик
    , опубліковано 27 Вересня 2023 року о 09:09

    Зелені насадження парків і скверів, лісосмуги вздовж доріг та полів з сільгосппосівами мають не тільки естетичне значення, а і цілком практичне. Такі насадження дозволяють покращити якість повітря та зупинити ерозійні процеси грунтів. Останніми роками дерева в таких посадках уражуються небезпечним карантинним шкідником – американським білим метеликом (АБМ ) – Hуphantria cunea Drury

    Батьківщиною АБМ є Північна Америка. Досить швидко поширювався територією Європи, через що став одним з найшкодочинніших  шкідників  багаторічних насаджень, а особливо лісосмуг. Наразі розселився на території Канади, Мексики, Колумбії. В Європі зареєстрований в Югославії, розселяється від Франції до берегів Каспійського моря. З початку 1990 р проник на територію Середньої Азії (Туркменія, Узбекистан, Казахстан, Киргизію. На території Японії відмічений  з 1945 року, звідси і поширивсь на територію Кореї, Монголії, Китаю.

    В Україні вперше був виявлений у 1952 році в Закарпатській області. Середня швидкість розповсюдження в Україні становить 30–40 км на рік. На території України на більш, як 260 видах плодових та декоративних порід дерев спостерігається живлення гусениць, саме тому шкідник і набув статусу агресивного та небезпечного карантинного виду, який з легкістю може завдати суттєвої шкоди насадженням.

    Основна шкодочинність АБМ полягає в особливості гусениць обплітати гілки дерев утворюючи павутинні гнізда. Таким чином гусениці забезпечують більшу здатність до виживання і оберігають себе від несприятливих зовнішніх факторів. Харчується тільки зеленим листям, об’їдаючи епідерміс (вона його скелетує залишаючи грубі товсті жилки).

    АБМ належить до видів, у котрих спалахи масового розмноження змінюються тривалими багаторічними депресіями.

    Рослини – господарі. АБМ поліфаг, пошкоджує загалом більш, як 300 видів рослин. Завдає шкоди, як плодовим, так і лісовим насадженням.  Перевагу надає шовковицям, клену ясенелистому, горобині звичайній, білій акації, вербі; з плодових: яблуні, груші, сливі, черешні, вишні, айві, волоському горіху та іншим широколистим породам.

    Способи природного поширення АБМ. Швидкому поширенню американського білого метелика сприяють його біологічні особливості. Метелики добре літають та здатні переноситися на значні відстані потоками повітря. Середня швидкість перенесення шкідника по території складає близько 30 км на рік. Розповсюджується у всіх стадіях свого розвитку самостійно та з пакувальним матеріалом, грунтом, інвентарем,  рослинними рештками, тарою, плодами і автотранспортом.

    Карантинні заходи захисту від американського білого метелика

    Оскільки темпи поширення і розвитку АБМ на території України поступово збільшуються, карантинні заходи є обов’язковою ланкою в інтегрованій системі захисту плодових насаджень.  До основних карантинних заходів можна віднести: контроль при вивезенні продукції рослинного походження із карантинних зон, така продукція має супроводжуватися карантинними сертифікатами. Обстеження варто проводити не менше двох разів за літній період на культурах які найбільш придатні для можливого сприятливого існування АБМ. Особливо ретельному обстеженню мають підлягати ті території, які знаходяться по переферії садів, парків, обстежуються насадження по узбіччю доріг, транспортних шляхів, де найбільша можливість успішної адаптації шкідника.
    «Павутинні гнізда»

    Call Now Button
    Будь в курсі подій