• In English
  • Лісовий похідний шовкопряд
    , опубліковано 29 Вересня 2023 року о 15:15

                                         (Malacosoma disstria Hüb.)

    Лісовий похідний шовкопряд (Malacosoma disstria Hüb) в Україні є карантинним шкідливим організмом і занесений до Переліку регульованих шкідливих організмів в список А-1, як організм відсутній в Україні.

    Шкідник зустрічається по всій Канаді та Сполучених Штатах і є широкомасштабним дефоліатором, який харчується різними листяними деревами. Віддають перевагу осиці тремтячій, ясеню, клену і дубу. Однак під час спалахів розмноження личинки будуть живитися широкою різноманітністю рослин з деревиною твердих порід і деякими незвичайними господарями, включаючи хвойні. Наприклад, під час нещодавнього спалаху в західній і центральній Флориді гусениці лісового похідного шовкопряда харчувалися практично всіма рослин, у тому числі і цитрусовими, сосною, мушмулою, азалією і трояндами.

    Метелики Malacosoma disstria від жовто-коричневого до червоно-коричневого, з двома темнішими, тонкими паралельними лініями, що простягаються через середину кожного переднього крила, область між ними часто темна і виглядає як одна широка темна смуга. Розмах крил коливається від 25 до 45 мм. Гусені  завдовжки до 40 мм, волохаті. Загальне забарвлення тіла коричнево-синє. Спина коричнева. На кожному сегменті спинм є білі плями, які обмежені чорними рисочками. З боків через усе тіло проходить широка темно-блакитна смуга, яка обмежована тоншими смужками яскраво-оранжевого кольору. Лялечки формуються в жовтувато – білому коконі.

    Кора заселених дерев може бути частково або повністю обплетена павутиною, у якій скупчуються гусениці. Гусениці повністю об’їдають листя і молоді пагони. За значних спалахах розмноження окремі дерева можуть повністю втратити листя і вкриваються щільним  покривом із павутини.

    Шовкопряд має одну генерацію на рік. Самка відкладає до 350 яєць групками навколо окремих гілок. Зовні вони вкриті специфічною речовиною, яка захищає їх від висихання, а також низьких температур. Відродження гусениць співпадає з масовим розпусканням бруньок на кленах. Щойно відроджені гусениці формують на стовбурах гнізда з павутини, в яких вони знаходяться після виходу з яєць. Вони також відкладають пасма шовку, коли пересуваються по гілках і подорожують групами цими стежками шовку, що містять феромони. Гусениці соціальні, подорожують разом, щоб харчуватися, і збираються групою в стані спокою. Групова поведінка зменшується, коли гусениці збільшуються в розмірі, так гусениці п’ятого віку харчуються окремо. Пізніше гусениці рухаються в пошуках нових місць для живлення і обплітають павутиною окремі гілки і навіть цілі дерева. Дорослі гусениці розповзаються у пошуку сприятливих місць для залялькування. Білі кокони знаходяться: у тріщинах кори, під опалим листям, на парканах та будинках. Імаго відроджуються через два тижні з кінця травня до липня, спаровуються та відкладають яйця.

    Першими помітними ознаками нападу є розріджені крони та опадаюча стружка. Гусениці часто скупчуються на нижніх частинах стовбурів уражених дерев. Поодинокі дерева або цілі насадження можуть бути повністю обезлистені протягом весни.

    Популяції гусениць лісового похідного шовкопряду можна тимчасово зменшити різними методами прямого контролю. Профілактичний і найменш токсичний підхід полягає в обрізанні та знищенні всіх гілок, які несуть масу яєць, до появи гусениць. Найкраще це робити взимку, коли більшість листя опаде і яєчні маси добре видно. Безпосередньо перед появою гусениці або після неї стовбури дерев можна обв’язати стрічкою, яка захопить блукаючих гусениць і не дасть їм підійматися та спускатися по деревах, тим самим обмежуючи їхні рухи та зменшуючи їх кількість.

    Феромонний моніторинг є необхідною складовою при визначені фітосанітарного стану лісових насаджень області. Крім того такий моніторинг сприяє вчасному виявлені небезпечного шкідника на початкових стадіях його появи. Це допоможе фітосанітарним інспекторам організувати заходи з локалізації та ліквідації виявленого вогнища в найшвидші терміни, а як результат зберегти екологічну та економічну значущість лісових насаджень.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій