• In English
  • Бактеріальна плямистість листя кісточкових – Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.
    , опубліковано 17 Жовтня 2023 року о 11:11


    Одним із напрямків розвитку сільського господарства на території України є садівництво. Підтримуються і розширюються діючі,  висаджується нові сади. З огляду на це великого значення набуває якість садивного матеріалу, так як з ним можливе розповсюдження хвороб та шкіднків, особливо при ввезенні з-за кордону.

    Серед збудників хвороб рослин, які наносять серйозні економічні збитки виділяється Xanthomonas campestris pv. Pruni. – бактеріальна плямистість  листя кісточкових. Ця хвороба внесена до Переліку регульованих шкідливих організмів в Україні до списку  регульованих некарантинних організмів. Збудник  уражує pocлини роду слива: персик, вишню, абрикос , сливу  та частково мигдаль. Втрати врожаю від хвороби можуть становити 25–27 %.

    Хвороба поширена у Європі, Україні, Азії, Африці, Північній та Центральній Америці, Південній Америці.

    Симптоми ураження X. campestris проявляються уже навесні на гілках та листках. Тоді стають помітними виразки на пагонах. На уражених ділянках листків виділяється бактеріальний ексудат, утворюються плями  та дірки і вони опадають, оголюючи гілки.

    Виразки, які перезимували, називають весняними. В період цвітіння не розвиваються бруньки. Таке пошкодження має назву «чорна верхівка». За вологих умов, поверхня виразок має чорний, просочений водою вигляд та з часом  збільшується, на поверхні кори утворюючи тріщини.

    На плодах перші симптоми ураження  спостерігаються у вигляді просочених водою плям з незначним некрозом у центрі. У процесі дозрівання плоду плями збільшуються та змінюють забарвлення до чорного.

    Зазвичай хвороба не розповсюджена в посушливих регіонах. Від впливу прямих сонячних променів бактерії гинуть. На легких піщаних ґрунтах хвороба прогресує. Оптимальними умовами розвитку збудника X. arboricola pv. pruni є температура 19–28 °С та часті слабкі дощі, які супроводжуються сильними вітрами, передається під час обрізання гілок. За умов міжнародної торгівлі поширюється із садивним матеріалом (крім насіння) рослин-живителів. Бактеріоз може поширюватися із плодами.

    Щоб збудник не поширювався рекомендовано проводити відправку саджанців і плодів рослин роду слива з місць, які вільні від хвороби й обстежені, протягом останнього перед відправкою вегетаційного періоду.

    Забороняється завезення садивного матеріалу із заражених зон розповсюдження захворювання. Обов’язковий карантинний огляд та лабораторна експертиза завезеного садивного матеріалу. Обстеження насаджень в період вегетації для вчасного виявлення хвороби: весною (початок зеленого конуса), літом (період з частими опадами і температурами 19–28 °С) та восені під час листопаду.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій