• In English
  • Деякі аспекти при ліквідації та профілактиці африканської чуми свиней.
    , опубліковано 27 Жовтня 2023 року о 14:14

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 р. № 413 за рахунок державного бюджету передбачено відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої фізичним особам внаслідок запровадження карантину тварин у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації та профілактики африканської чуми свиней, спрямованих на їх вилучення з метою знищення або забою.

    Виплата фізичним особам вартості живих свиней, вилучених з епізоотичного вогнища та зони захисту у разі виникнення африканської чуми свиней, здійснюється за рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії на підставі заяви та акта вилучення свиней з метою їх знищення або забою під час ліквідації африканської чуми свиней.

    Водночас, у зв’язку із напруженою епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней, Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертається до фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які займаються вирощуванням свиней, їх забоєм або переробкою продукції із свинини, та наголошує на дотримані заходів біобезпеки під час провадження зазначеної діяльності.

    Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба (захворюваність свиней на АЧС в господарстві може досягати майже 98-100 %) з високою смертністю тварин (майже 100 % від захворілих тварин), що призводить до значних економічних збитків.

    Для АЧС характерні наступні ознаки:

    – раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

    – підвищення температури тіла до 40,5 – 42ºС;

    – зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;

    – ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

    – червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.

    На сьогодні єдиним дієвим способом профілактики АЧС є суворе дотримання заходів біобезпеки, тобто недопущення занесення збудника в господарство або виробничі потужності.

    Звертаємо увагу, що при виявлені серед свинопоголів’я будь-яких характерних для АЧС клінічних ознак необхідно обов’язково повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій