• In English
  • ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО БОТУЛІЗМ
    , опубліковано 01 Листопада 2023 року о 13:13

    В Київській області зафіксовано випадок отруєння з підозрою на ботулізм внаслідок вживання овочевих консервів домашнього виготовлення.

    Вкотре звертаємо увагу громадян, що ботулізм є важким захворюванням, яке може привести до тяжких наслідків аж до летального результату. Збудником ботулізму є анаеробна бактерія, яка в умовах відсутності кисню виробляє небезпечний токсин – ботулотоксин (входить до числа найбільш смертельних отрут), вражає нервову систему, що може привести до паралічу дихальних м’язів.

    Спори збудника ботулізму стійкі до високих температур і широко поширюються в навколишньому середовищі. В організм людини ботулотоксини потрапляють при вживанні продуктів, які не пройшли достатню термічну обробку. Особливий ризик пов’язаний із вживанням консервів домашнього приготування, в’яленої, копченої, солоної риби, особливо з нутрощами.

    Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість, відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі, що може призвести до летальних наслідків.

    Порятунок життя людини, яка захворіла на ботулізм, багато в чому залежить від того, наскільки швидко з моменту початку захворювання буде введений антитоксин. При появі перших симптомів ботулізму та інших харчових токсикоінфекцій необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

    Рекомендації щодо профілактики ботулізму:

    1. Не купуйте в місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні і копчені м’ясні продукти, сушену, в’ялену і солону рибу.
    2. При самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти і використовуйте щітку, якщо їх поверхня забруднена землею. Для консервування можна використовувати тільки свіжі фрукти і овочі.
    3. Паличку ботулізму і її спори можна знищити тільки при автоклавуванні. Кип’ятіння не вбиває паличку ботулізму. Закатування консервів в герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки при використанні автоклава, інакше всі, хто їстимуть ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби і овочі, які будуть зберігатися у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря.
    4. Якщо у закатаних банок «здулися» кришки, то такі заготовки їсти не можна – їх слід знищити. Категорично заборонено кип’ятити вміст бомбажної банки і вживати в їжу.
    5. Швидкопсувні продукти зберігайте тільки в холодильнику, обов’язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу і на відпочинок.
    6. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому їм не рекомендовано давати консервовані в домашніх умовах продукти.

    Тільки уважне ставлення до свого здоров’я та гігієна можуть запобігти захворюванню!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій