• In English
  • Якщо хочеш мати друга, будь другом!
    , опубліковано 13 Листопада 2023 року о 11:11

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області цією статтею, насамперед, хоче привернути увагу дітей та їх батьків до проблематики безпечного поводження з домашніми тваринами, а також правил догляду за ними. Отже розпочнемо…

    Ще в 1943 році французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері у своїй повісті-казці «Маленький принц» писав «Ти назавжди береш на себе відповідальність за того, кого приручив». До наших часів цей вираз трохи змінився і ми часто чуємо фразу «Ми у відповіді за тих, кого приручили», маючи на увазі прояв безкінечної любові і турботи за нашими чотирилапими друзями.

    Дійсно, кожна людина, у якої вже є чотирилапий улюбленець, має турбуватися за ним, як за своєю дитиною. Навпаки, люди, які стоять на порозі перед прийняттям рішення «заводити» чи «не заводити» нового друга, мають передусім зрозуміти всю свою відповідальність перед новим членом родини.

    Обов’язком власника тварин є дотримання всього п’яти простих правил, а саме забезпечити домашньому улюбленцю:

    1. здорову їжу та чисту воду;
    2. притулок і комфорт;
    3. лікування у разі хвороби або травми;
    4. компанію інших здорових тварин, із якими можна гратися дома або на прогулянці;
    5. умови для щасливого життя! Ми повинні дбати про те, щоб наші улюбленці не були налякані чи засмучені.

    Дітки та їх батьки, пам’ятайте, що тваринам, як і людям, потрібен збалансований раціон, який міститиме всі необхідні вітаміни й мінерали, кальцій, білок та інші корисні речовини, що присутні в їжі.

    Крім того, кожного домашнього улюбленця необхідно відводити на огляд до ветеринарного лікаря щонайменше один раз на рік. Щороку робити необхідні профілактичні щеплення та давати таблетки від гельмінтів кожні кілька місяців. Гуляти з ними в парках та на природі, показувати свою любов та турботу. Власникам собак, за можливості, відвідувати зі своїми чотирилапими друзями кінологічну школу.

    Як батькам, так і їх дітям необхідно знати, що при «спілкуванні» з тваринами (особливо чужими) можна отримати покуси, але тварини кусають коли вони налякані або намагаються захиститися. Хоча, іноді бувають і винятки.

    ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, що при укусі або обслинені, від хворої тварини до людини можуть передаватися інфекційні захворювання. Одним з наднебезпечних є сказ.

    Сказ – це вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему всіх теплокровних тварин та людини.

    Основним джерелом хвороби є безпритульні (собаки, коти) та дикі (лисиці, вовки) тварини, які і є резервуаром вірусу в природі.

    Головна ознака хворих на сказ тварин – зміна поведінки, але іноді перші симптоми можуть бути неспецифічними (може спостерігається млявість, лихоманка, блювота та анорексія). Через декілька днів (іноді тижнів, місяців) ознаки можуть прогресувати до нервових розладів, порушень координації, слабкості та паралічу, утрудненого дихання та ковтання, надмірного слиновиділення, аномальної поведінки, агресивності та/або самокалічення.

    Будь-який укус твариною, без отримання кваліфікованої ветеринарної (для тварин) або медичної (для людей) допомоги, може привести до смерті.

    Запам’ятайте, що прижиттєвого діагностування сказу не розроблено, а остаточний діагноз ставлять лише після загибелі тварини.

    Наразі, єдиним ефективним методом профілактики сказу являється своєчасна та щорічна вакцинація (щеплення) тварин.

    Шановні батьки та любі діточки, дотримуйтесь правил поводження з домашніми тваринами, виявляйте повагу до них, так само, як поважаєте батьків та друзів.

    Якщо хочеш мати друга, будь другом!


    Call Now Button
    Будь в курсі подій