• In English
  • Нові відомості щодо ідентифікації та реєстрації домашніх тварин
    , опубліковано 21 Грудня 2023 року о 17:17

    Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про запуск проєкту із запровадження ідентифікації та реєстрації домашніх тварин. Ця ініціатива Міністерства аграрної політики України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також Міністерства цифрової трансформації України стане початком важливих змін у державній політиці у сфері поводження з домашніми тваринами.

    Державну ініціативу вже підтримали провідні українські та міжнародні ветеринарні і зоозахисні організації: Всеукраїнська гільдія ветеринарів, Українська асоціаця лікарів ветеринарної медицини (USAVA), Спілка власників ветеринарної справи, Асоціація зоозахисних організацій України, UAnimals, Happy Paw, Save Pets of Ukraine, Four Pows, Eurogroup for Animals, International Fund for Animal Welfare (IFAW) та багато інших.

    Серед переваг цього проєкту є те, що прибирається монополія державних лікарень ветеринарної медицини на реєстрацію тварин. Він дозволить усім ветеринарам – агентам Єдиного державного реєстру видавати ветеринарні паспорти державного зразка, водночас реєстрація тварин буде безкоштовною і для ветеринарів, і для власників домашніх тварин.

    Власнику домашньої тварини, за його бажанням, у разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта на тварину, агентом з ідентифікації домашніх тварин у порядку встановленому законодавством, видається ветеринарно-санітарний паспорт на тварину, котрий містить інформацію про власника, опис тварини, відомості про її ідентифікацію, стан здоров’я, діагностику, щеплення, лікування, інші протиепізоотичні заходи щодо тварини. Також з’явиться можливість відновлення документів на тварину та підтвердження права власності на неї, полегшення пошуку зниклих тварин, а згодом — відображення електронних ветеринарних паспортів у застосунку Дія.

    Варто зазначити, що створення Реєстру відбувається виключно за кошти міжнародної донорської допомоги в рамках програми «Інноваційна лабораторія підтримки асоціації «Україна – ЄС», яку здійснюють Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) та «Фонд Східна Європа».

    Водночас звертаємо увагу власників тварин, що на ринку надання приватних ветеринарних послуг значного поширення набула послуга з видачі так званого «Міжнародного ветеринарного паспорта» на домашніх тварин, що вводить в оману, та, як наслідок, призводить до непорозумінь під час оформлення супровідних ветеринарних документів на переміщення.

    Наразі, єдиний діючий зразок ветеринарно-санітарного паспорта для домашніх тварин встановлено наказом Мінагрополітики від 01.08.2014 №288 (зі змінами) «Про затвердження Правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їхнього обліку».

    Call Now Button
    Будь в курсі подій