• In English
  • БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ – НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР
    , опубліковано 26 Березня 2024 року о 12:12

    Хвороби – це одна з актуальних проблем, яка виникає при вирощуванні саду. Серед них – бактеріальний опік плодових (Erwinia amylovora Burill Winslowetal), включений до Переліку регульованих шкідливих організмів, як обмежено поширений в Україні каранитинний організм.

    Цю хворобу без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже її збудник вражає понад 170 видів рослин. Найчастіше страждають рослини родини розоцвітих (Rosaceae). Високочутливими до бактеріального опіку є кизильник, глід, айва, яблуня, груша, горобина, вишня, персик, абрикос, слива, троянда тощо. Ураження зазнають усі частини рослини. Це призводить не лише до втрати товарної якості плодів, різкого зниження врожайності, а й за сприятливих умов розвитку хвороби – до повної загибелі рослин, особливо саджанців.

    Основні симптоми ураження:

    Хвороба розпочинає свій розвиток з раптового в’янення квіток, молодих листків, пагонів. Листки чорніють, скручуються, відмирають, але не опадають. Уражені органи набувають вигляду обпалених, чорніють. Плоди, що з’явилися, стають зморшкуватими, чорніють, зменшуються і не опадають, стиглі плоди не уражуються. Уражені молоді пагони і гілки спочатку стають ніби налитими рідиною, яка через певний час починає сочитися, стікає по корі, і застигає у вигляді краплинок від янтарно-жовтого до темно-бурого кольору. Типовим є гачкоподібне згинання кінчиків пагонів.  При теплій  вологій погоді на квітах і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білої рідини (ексудату).

    Способи поширення:

    Збудник може тривалий час знаходитись на рослині в неактивній стадії. Поширення збудника здійснюється комахами-запилювачами (бджолами, осами, джмелями, мухами, попелицями та ін.). Дощ і вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території. Передається збудник через посадковий матеріал та прищепи. Вірогідність ураженості зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.

    Фітосанітарні заходи:

    Для профілактики хвороби необхідно проводити викорчування і спалювання рослин у насадженнях, де всихання дерев сягає понад 30%.

    Під час загрози поширення бактеріозу в насадженнях потрібно проводити обробки мідьвмісними препаратами. Сучасні фунгіциди, крім мідь вмісних, не впливають на збудника опіку. У заражених садах після граду або сильного вітру для запобігання новому спалаху хвороби відразу провести обприскування одним з мідьвмісних препаратів.

    Для боротьби з комахами-переносниками обробляти сади інсектицидами на початку розпускання бруньок, перед цвітінням і відразу після нього, а також після збирання врожаю. Не слід завозити вулики в заражені сади, тому що бджоли сприяють поширенню бактерій на квітки і масовому ураженню рослин.  При закладанні нових садів необхідно вибирати стійкі сорти плодових дерев.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій