• In English
  • ЗАБОЛОННИК МОРАВІЦА – SCOLYTUS MORAWITZI SEM
    , опубліковано 26 Березня 2024 року о 13:13

    Збільшення обсягів імпорту, експорту та транзиту рослинної продукції останнім часом  створює реальну загрозу поширення нових небезпечних  шкідливих організмів. Одним з таких організмів, який може потрапити до нас, є заболонник Моравіца (Scolytus morawitzі). Регульований шкідливий організм внесений до переліку А-1, як відсутній на території України.

    Природним ареалом шкідника є Росія, Китай і Монголія. Scolytus morawitzі ушкоджує, головним чином, дерева роду модрини. Іноді пошкоджує  кедр, сосну та ялину.

    Заболонник Моравіца завдає шкоду у змішаних лісах та чистих модринниках, а також в інших лісах, де присутня модрина. Шкідник ушкоджує стовбури, як стоячих, так і звалених дерев, а також заготовлені лісоматеріали. Масово заселяє верхівки і частини стовбурів з тонкою і перехідною корою ослаблених дерев і пригнічені гілки здорових дерев, викликаючи їх суховерхівковість. Можуть спричиняти загибель модринових лісів, що раніше були ослаблені живленням сибірського шовкопряда, яке зумовило передчасне повалення лісу. Хоч ці шкідники нападають здебільшого на ослаблені чи зрубані дерева, але у роки спалахів чисельності можуть завдати шкоди й здоровим деревам, а також заготовлені лісоматеріали. За сильного пошкодження крона дерев рідшає, частково відмирають верхівки та бокові гілки. Хвоя заселених дерев набуває жовто-гарячого забарвлення та в’яне. Жуки надають перевагу розрідженим ділянкам лісу з великою кількістю світла.

    Характерними ознаками пошкодження дерев шкідником є витікання смоли з отворів (місць входу імаго в кору), а також характерна система галерей з центральною камерою та радіальними галереями (ходами) личинок. Маточні ходи прості, напівкруглі чи круглі; звивисті личинкові ходи відходять лише від випуклої частини маточного ходу. Личинка шкідника може нормально розвиватися у сухій флоемі.

    Масовий літ S. morawitzі триває з середини червня до кінця серпня. Самки вибирають для відкладання яєць дерева з тонкою корою. Вхідна галерея починається під корою і тому залишається непомітною. Галерея починається камерою, в яку самка відкладає 8-20 яєць впродовж 8-12 днів. Самці знаходяться на поверхні кори. Личинки, які відродилися, живлячись, проточують ходи завдовжки 15-17 см, заповнені буровим борошном, в заболоні і частково в лубі. Зимують личинки. Навесні личинки продовжують живитися, заляльковуються. Після завершення фази лялечки молоді імаго, потребуючи додаткового живлення, вигризають ходи завдовжки 0,7-1,3 см, які характеризуються відсутністю бурового борошна. Заболонник Моравіца має одну генерацію на рік.

    Обстеження проводиться з червня по серпень за допомогою бар’єрних пасток з феромоном (1 пастка на 1 га). Пастки розташовують в лісі на стовбурах дерев на висоті 1,5 м не ближче, ніж за 20м від рослини –живителя, прикріплюючи їх до дерева, яке не є живителем. Вибірка проводиться не раніше, ніж через місяць після виставлення пастки.

    Фітосанітарні заходи: деревина модрини, яка імпортується повинна бути вільною від кори, висушена, знезаражена або надходити з районів, вільних від шкідника. Для новорічних ялинок, які вищі за 3 м, також вимагається відсутність S.morawitzi в місцях їх вирощування.

    Лісогосподарські альтернативи: вирізання і спалювання сильно пошкоджених сухих гілок і цілих дерев навесні перед виходом з-під кори жуків. Очистка навесні від кори, правильна боротьба зі шкідниками і хворобами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій