• In English
  • Іржа яблуні і ялівцю – Gymnosporangium yamadae Miyabe ex Yamada
    , опубліковано 17 Травня 2024 року о 12:12

    Останнім часом в світі поширюється грибкова хвороба – іржа яблуні. Вона відноситься до списку А-1 (карантинні організми, відсутні в Україні). Розповсюджена переважно в гірських районах, де є ялівець. Азія: Китай, КНДР, Республіка Корея. США . Хвороба була вперше діагностована в США в 2008 році в розсадниках штатів Делавер і Пенсільванія. В Азії ця хвороба досить поширена та стрімко розвивається на інші території.

    Збудниками хвороби є вузькоспеціалізований гриб Gymnosporangium yamadae. Цей гриб походить з Азії та для свого життєвого циклу йому потрібні дві різні рослини-господарі. Половину життя проводить на яблуні, а половину – на ялівці. Уражує також інші зерняткові плодові культури, які є для цих грибів проміжними живителями. Основним живителем для них є різні види ялівцю – колючий, червоний, козацький, звичайний та ін.

    Хвороба розповсюджується спорами, які уражують плодові культури. На верхньому боці листкової пластинки з’являються округлі червоні або оранжеві плями з чорними крапками. На нижньому боці плями утворюються конусоподібні або соскоподібні вирости, які розміщуються групами. Пошкоджуються листки, молоді пагони, іноді плоди. Запобігти ураженню яблуні і груші від занесення інфекції з ялівця можна шляхом посадки захисних смуг з високих, з густою кроною дерев, особливо з боку пануючих вітрів. Не можна допускати посадки ялівця в захисних смугах саду. У районах поширення звичайного ялівця (рослини-господаря для іржі яблуні), де він не представляє цінності як лісова порода, необхідно знищувати цей чагарник поблизу садів. Допомагають профілактичні обприскування саду пестицидами. Обприскування слід проводити перед цвітінням, після цвітіння і ще через 10-15 днів. У разі проведення обприскувань проти парші додаткових обприскувань проти іржі не потрібно. Потрібно суворо виконувати карантинні правила, щоб запобігти поширенню Gymnosporangium yamadae з імпортованими деревними матеріалами та саджанцями.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій