• In English
  • Плямистість яблуні – Phyllosticta solitaria Ellis & Everhart
    , опубліковано 20 Травня 2024 року о 10:10

    Світ стає глобальнішим і об’єми міжнародної торгівлі з кожним роком збільшуються. Особливо це стосується насіннєвого і садивного матеріалу, а це збільшує ризики розповсюдження  різноманітних шкідливих організмів.

    Плямистість яблуні – Phyllosticta solitaria Ellis & Everhart. Phyllosticta solitaria внесено до списку А-1 карантинні шкідливі організми, відсутні на території України Переліку регульованих шкідливих організмів.

    Phyllosticta solitaria уражує в основному яблуні, груші також зустрічається на глоді.

    Збудник викликає плямистість яблунь і знижує якість плодів. Втрати становлять від 5 до 10% урожаю яблук.

    Первинне зараження відбувається приблизно через 2-3 тижні після цвітіння. Поширення ураження зазвичай починається навесні й супроводжується утворенням справжніх пікнідій. Дощами поширюються пікнідіоспори, які інфікують приріст поточного року. Ураження трапляються на листках і плодах.

    Первинні ураження на плодах та листках є важливими джерелами інфекції прищеп. Гриб  може зимувати нескінченно у гілочках деяких сортів, а в інших протягом 3-4 років. Частота захворюваності та ступінь тяжкості захворювання безпосередньо корелюються опадами; у роки з частими дощами може вражатись 50% і більше плодів у садах. Збудник здатний переживати тривалі періоди (не менше 9 місяців) зберігання в холоді при 1-2°C. Оптимально для росту та проростання спор 21-27°C.  Phyllosticta solitaria є вихідцем з Північної Америки: Канада (Нью Брансвік з 1963 р.), США (на схід від Скелястого Гори, від Нью Джерсі до Небраски і до південних меж).

    На листках спостерігаються крихітні білі плями діаметром 1,5-3 мм спочатку з’являються між венами та черешками. Плями збільшуються, до 6 мм, і набувають еліптичного, з чорною плямою (пікнідій), що утворюється в центрі, вигляду. На гілочках розвиваються круглі темні підняті плями, обсипані крихітними виступаючими пікнідіями. Ці інфекції можуть бути або наслідком прямої спорової інфекції, або можуть виникнути від гриба переходячи від черешка листя до деревини. На другий рік центральну частину оточує темна облямівка. Гриб глибоко не проникає в деревину. Згодом відмерлі тканини відшаровуються. На плодах симптоми, які часто можуть пройти непомітно, складається з ізольованих темних напівсферичних, піднятих або пухирчастих ділянок діаметром 3 мм, на молодих плодах в кінці травня – на початок червня. На жовтошкірих сортах плями часто мають червонуватий колір.

    Рекомендовано всі призначені для садіння рослини родів яблуня, груша і глід (крім насіння і культури тканин) обстежувати впродовж вегетації в місцях вирощування, а також інтенсивно обробляти проти P. solitaria фунгіцидами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій