• In English
  • Айлант найвищий (китайський ясень) – Ailanthus altissima (Mill.) Swingle
    , опубліковано 22 Травня 2024 року о 16:16

    Останнім часом в містах, а особливо на його околицях, можна побачити чимало незвичних дерев, які раніше ніколи не росли у наших краях. Зазвичай вони мають красиве листя, гарно квітнуть та швидко ростуть. Нібито й добре – чим  більше зелених насаджень, тим чистіше повітря та приємніші краєвиди. Втім, те що здається гарним, на перший погляд, виявляється зовсім не таким при ретельнішому вивченні проблеми. А те, що нашестя чужорідних дерев, чагарників та трав’янистих рослин є саме проблемою, не викликає жодного сумніву у фахівців, які займаються цим питанням.

    Одним з таких видів вважається Айлант найвищій (Ailanthus altissima) – вид дерев з роду айлант родини Симарубові (Simaroubaceae), що походить з Китаю. Росте у південній та східній Азії, Австралії, Південно-Східній Європі. На Півдні України його почали вирощувати, як декоративне дерево, ще за радянських часів, використовували для озеленення Олешківських пісків. Наразі Айлант найвищий – це звичайна рослина південних регіонів України. Зустрічається в парках, садах, на узбіччях залізничних колій, шосейних і ґрунтових доріг, на пустирях і інших необроблюваних землях, на вулицях і в садибах населених пунктів.

    Це великі листопадні дерева, заввишки 20-25 м. Ростуть досить швидко, за 5 років досягають висоти 4-5 м. До ґрунтових умов невибагливі, посухостійкі. Дерево зі струнким циліндричним стовбуром. Кора стовбура сірувато-бура, борозенчаста. Крона яйцеподібна. Листя чергове, велике, непарноперисте, складається з 9-41 листочка, при розпусканні неприємно пахнуть. Дрібні квітки зібрані у велику мітлу, зеленого кольору, з подвійною оцвітиною. Чоловічі квітки мають сильний запах, що нагадує запах сильної котячої сечі або бризок кота. Крім того, дотик до листя залишає неприємний запах на руках. Насіння отруйне. Дерево порівняно недовговічне – доживає до 80-100 років. Деревину використовують на столярні вироби й виготовлення паперу. Молоді пагони, квітки й зрілі плоди використовуються також в народній медицині. Листя служить кормом для гусениць айлантового шовкопряда, який може використовуватися для отримання грубого шовку.

     

    То в чому ж шкідливість?

    Айлант надзвичайно живучий і його дуже складно викорчувати, тому що із залишків коріння дерево знову відновлюється.  Маючи надзвичайно великий запас насіння айлант переноситься за допомогою вітру на значні відстані і швидко заселяє нові території. Добре переносить акліматизацію. Але основне значення в розселенні мають кореневі паростки, один з яких у короткий термін може перетворитись у величезний чагарник. Спиляні частини дерев також, через деякий час, можуть укорінитись. Розмножуючись кореневими паростками, айлант утворює зарості вздовж доріг, по ярах, біля занедбаних будівель, витісняючи культурні рослини. Крім цього, кора й листя дерева отруйні для тварин і при контакті можуть викликати дерматити в людей. А пилок айланта алергійний.

    Фітосанітарні заходи

    Наразі в багатьох країнах айлант найвищий вважається агресивним видом. Через його надмірно швидке поширення нині діє заборона на торгівлю айлантом у Європейському Союзі. Тому необхідно виключити можливість випадкового вивезення його насіння та садивного матеріалу з України. Фрагменти коріння можуть перевозитись і на колесах автотранспорту. Тому необхідно проводити ретельний огляд об’єктів регулювання та транспортних засобів, які перетинають кордон. Також необхідно вимагати відсутність його насіння у вантажах імпортного походження. Найефективніший спосіб боротьби з деревом – висмикувати саджанці вручну до того, як розвинеться стрижневий корінь. Якщо рослина вже дозріла, то лише зрізання допоможе лише тимчасово, зменшивши її здатність до розповсюдження.

    В Україні, з метою збереження структури деревостанів, наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 03.04.2023 № 184 айлант найвищій включений до “Переліку інвазійних видів дерев із значною здатністю до неконтрольованого поширення, заборонених до використання у процесі відтворення лісів”. Затвердження такого переліку інвазійних дерев дозволить відновити в Україні стійкі до кліматичних змін ліси з високими захисними властивостями та без агресивних видів-чужинців.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій