• In English
  • Охорона забрудення атмосферного повітря
    , опубліковано 22 Травня 2024 року о 12:12

    Одним із завдань Держпродспоживслужби є здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства та контроль в межах компетенції за факторами середовища життєдіяльності людини.

    Правова охорона атмосферного повітря в Україні будується на досить розгалуженій системі нормативних актів різної юридичної сили. Правовою основою використання та охорони атмосферного повітря виступає Конституція України, де у статті 13 проголошується право власності українського народу на атмосферне повітря, а також право на користування ним.

    До комплексних екологічних законів, які містять норми щодо охорони атмосферного повітря, належить Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»  від 16.10.1992 року № 2707-XII, прийнятим у новій редакції 27.07.2022. Закон визначає загальні положення, а також регулює питання стандартизації і нормування в галузі охорони атмосферного повітря, організаційно-правових заходів щодо охорони атмосферного повітря, дотримання правових вимог при проєктуванні, будівництві та реконструкції промислових об’єктів. Значне місце в законі приділено питанням регулювання відносин у галузі використання атмосферного повітря, економічного механізму забезпечення його охорони, та контролю, державного обліку й моніторингу охорони атмосферного повітря, а також питанням правопорушень щодо атмосферного повітря і відповідальності за них та міжнародним відносинам у цій галузі.

    Норми щодо охорони атмосферного повітря містяться в інших спеціалізованих законодавчих актах.

    З метою запобігання негативному впливу антропогенної діяльності на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людей, в частині встановлення гігієнічних вимог до атмосферного повітря в населених пунктах, повітря у виробничих та інших приміщеннях та відповідно до вимог Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (ДСП 173-96), суб’єкти господарювання при здійсненні промислової, виробничої діяльності та наданні послуг зобов’язані дотримуватись:

    • розташування підприємства та промислової зони;
    • розмірів санітарно-захисної зони від джерел шкідливості підприємства до житлової забудови та утримання її території;
    • концентрації та рівнів шкідливих факторів на зовнішній межі санітарно-захисної зони щодо не перевищення їх гігієнічних нормативів;
    • здійснення необхідних заходів щодо запобігання та усунення причин забруднення атмосферного повітря в населеному пункті;
    • відсутності викидів в атмосферу шкідливих речовин, на які не встановлені гігієнічні нормативи;
    • регулювання викидів шкідливих речовин в атмосферу з урахуванням прогнозу несприятливих метеорологічних умов;
    • впровадження технологічного чи санітарно-технічного обладнання, що забезпечує вловлювання, утилізацію, знешкодження викидів і відходів або повне їх виключення;
    • застосування використання безвідходних і маловідходних технологічних процесів;
    • наявності висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи на документацію на розроблювані техніку, технології, устаткування, інструменти тощо.

    При цьому звертаємо особливу увагу, згідно з  наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.05.2018 № 952 «Про затвердження Змін до «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затверджених наказом МОЗ України 19 червня 1996 року № 173 (ДСП 173-96) розміри   санітарно-захисних   зон   для  нових  видів виробництв,  підприємств  та  інших  виробничих  об’єктів з новими технологіями,  а  також  зміна  цих  зон  (збільшення чи зменшення згідно  з  пунктом  5.7) затверджуються Головою Державної служби з питань  безпечності  харчових  продуктів  та захисту споживачів на підставі результатів проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи відповідних матеріалів.

    ЦІКАВИНКА!

    Для того щоб дізнатися якість повітря (рівень забруднення атмосферного повітря) у Київській області, можна подивитись на інтерактивній карті або обрати населений пункт з переліку, в яких встановлено автоматичні станції моніторингу. На цей час в області встановлено 278 станції, з них 37 працює та передає дані в SaveEcoBot, і кожна станція зображена кольоровим колом на карті.

    Ресурс, який надає офіційне інформування: SaveDniproluftdaten.infoEco CityКП «ЦЕМ» ДОРAirVisualДепартамент екології та природних ресурсів Київської ОДАAirPolЛУН МістоУкраїнський гідрометеорологічний центрДСП “Екоцентр”Броварська міська радаPurpleAiruRADMonitorМіністерство охорони здоров’я УкраїниВишнева міська ради.

    📍 В разі помітного та побаченого забруднення повітря є можливість відразу заповнити онлайн-скаргу.

    Тому, якщо Вами зафіксовано забруднення атмосферного повітря, перевищення рівня шуму та вібрації внаслідок господарської діяльності суб’єктами господарювання – у телефонному режимі залишити усне звернення Ви можете через: «ГАРЯЧУ ТЕЛЕФОННУ ЛІНІЮ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ»: за номерами (050) 230-04-28, (044) 364-77-80 та через Урядову «гарячу лінію»:  1545, або надіслати звернення (скаргу) електронною поштою (gu@dpssko.gov.ua) чи Укрпоштою на адресу: вул. Паркова, 34 А, м. Вишневе, Бучанський район,  Київська область, 08134.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій