• In English
  • Обстеження ячменю, кукурудзи та сої згідно протоколів та інспекційних вимог на Китай
    , опубліковано 26 Червня 2024 року о 13:13

    При експорті продукції на світовий ринок українські експортери повинні неухильно виконувати вимоги міжнародних договорів. Насамперед, йдеться про дотримання фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки під час експорту до цієї країни рослинницької продукції, зокрема ячменю, сої та кукурудзи.

    Для здійснення у безпечний спосіб експорту ячменю, кукурудзи та сої з України в Китайську Народну Республіку Міністерство аграрної політики та продовольства України та Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю досягли домовленостей щодо фітосанітарних вимог до ячменю, сої та кукурудзи з країною походження Україна, що були викладені у Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог.

    Особа, яка має намір експортувати ячмінь, кукурудзу або сою до Китаю повинна бути зареєстрованою в Держпроспоживслужбі відповідно до статті 27 Закону України «Про карантин рослин». При плануванні експорту до Китаю необхідно звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області із заявою на проведення обстежень посівів кукурудзи, сої та ячменю у період вегетації на предмет відсутності шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї. До заяви надається інформація щодо права власності (оренди) або документи щодо намірів купівлі продукції у сільгоспвиробників, впровадження інтегрованої системи захисту посівів, наявність оплати за обстеження посівів. Також обстеженню підлягають місця зберігання кукурудзи, ячменю та сої, із яких планується експорт. Крім того, у випадку експорту ячменю подається заява до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області про встановлення офіційного статусу виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa – карликової сажки на поле, із якого буде здійснено експорт врожаю до Китаю.

    Після отримання заяви на обстеження у вегетаційний період місць вирощування та пакету документів, державний фітосанітарний інспектор проводить обстеження та огляд посівів, під час якого здійснюється відбір зразків. Відібрані зразки направляються до фітосанітарної лабораторії для проведення фітосанітарної діагностики з урахуванням Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог певної культури.

    За результатами обстеження та фітосанітарної експертизи інспектор складає акт обстеження на встановлення фітосанітарного стану, в якому зазначає відповідність або невідповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до Китаю.

    З метою реалізації ст. 4 та 5 Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю (кукурудзи або сої) з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки проводяться обстеження складських приміщень, які можуть бути включені до переліку місць зберігання, з яких планується експорт на предмет виявлення шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китаю.

    За результатами обстеження та фітосанітарної експертизи інспектор також складає акт обстеження складських приміщень (місць зберігання зерна) на встановлення фітосанітарного стану, в якому зазначає відповідність або невідповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до Китаю.

    Для забезпечення виконання вимог щодо експорту ячменю з України до Китайської Народної Республіки державні фітосанітарні інспектори щорічно офіційно встановлюють та контролюють підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa.

    Зверніть увагу! Здійснювати експорт має право суб’єкт господарювання, що включений до Переліку осіб, які планують експорт кукурудзи, сої та ячменю до Китайської Народної Республіки. Також, експорт здійснюється із місць зберігання, що внесені до Переліку місць зберігання, з яких планується експорт.

    Для включення до Переліку необхідно звернутись із заявою до  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва (вул. Колоскова, 7, м. Київ, 03138).До заяви додаються документи, що підтверджують проведення фітосанітарних заходів, зокрема:

    • копії актів обстеження, що підтверджують відсутність карантинних для КНР організмів;
    • копія документу, що підтверджує реєстрацію суб’єкта господарської діяльності відповідно до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин»;
    • копія документу щодо впровадження інтегрованої системи захисту посівів;
    • копія договорів про наміри щодо закупівлі зернової продукції (для посередників);
    • копії наказів щодо встановлення ділянок, вільних від Tilletia controversa відповідно до Наказу МінАПК від 07.08.2012 № 487 (при експорті зерна ячменю).
    Call Now Button
    Будь в курсі подій