• In English
  • До уваги операторів ринку харчових продуктів!
    , опубліковано 19 Липня 2024 року о 13:13

    Через масовані обстріли російськими ракетами енергетичної системи
    України введено екстренні аварійні відключення електроенергії, в тому числі
    в Київській області.

    Часте відключення електроенергії може призвести до збою роботи холодильного обладнання (холодильні вітрини, холодильні, морозильні камери та ін.), що в свою чергу сприятиме підвищенню температури, розмороженню та псуванню харчових продуктів.

    Харчові продукти зберігається в охолодженому або замороженому вигляді. При охолодженні температура знижується до межі, яка виключає кристалізацію води в тканинах. Активність ферментів та мікроорганізмів при цьому мінімальна. Заморожування передбачає зниження температурних показників до точки замерзання рідин. Діяльність мікроорганізмів та ферментів повністю припиняється.

    Основні види харчових продуктів тваринного походження (рибні, м’ясні та молочні продукти), овочі та фрукти мають зберігатись при відповідних температурних режимах в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах.

    Оператори ринку під час обігу харчових продуктів мають забезпечувати дотримання температурних режимів, які унеможливлюють розмноження мікроорганізмів, формування токсинів. Такі режими не повинені перериватися. Виключення щодо дотримання температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів, можливе протягом обмеженого періоду часу в процесі підготовки харчового продукту до перевезення, зберігання, продажу, сервірування харчових продуктів за умови, якщо це не спричиняє ризик здоров’ю споживачів.

    Якщо харчові продукти мають зберігатися або пропонуватися до споживання при низьких температурах, вони повинні бути якнайшвидше охолоджені після стадії термічної обробки або останньої стадії виробництва до температури, яка не спричинить ризик здоров’ю споживачів.

    Задля постійної підтримки температурного режиму під час обігу харчових продуктів в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах операторам ринку необхідно використовувати альтернативні джерела живлення.

    Оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

    Харчові продукти не мають створювати загрозу для життя та/або здоров’я людини.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій