• In English
  • СХІДНА ЧОРНОГОЛОВА ЛИСТОКРУТКА-БРУНЬКОЇД (ACLERIS VARIANA FERN.) – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК
    , опубліковано 29 Липня 2024 року о 14:14

    Східна чорноголова листокрутка-брунькоїд входить до Переліку регульованих шкідливих організмів, відсутніх на території нашої країни (А1).

    Ареалом розповсюдження є США, Канада.

    Основним природними живителем є ялиця бальзамічна (Abies balsamea), другорядним – ялина біла (Picea glausa). За відсутності рослин-живителів може також пошкоджувати види родів ялина (Picea) та ялиця (Abies). Гусениці шкідника об’їдають як молоді так і старші хвоїнки на деревах різних віків. Одразу суттєвої шкоди рослинам листокрутки не завдають. Загибель дерева можлива через 3-5 років після масового розмноження на ньому шкідника.

    Зимує A. variana в фазі яйця. В кінці травня – на початку червня відроджуються гусениці, які прогризають хвоїнки при основі, і починають живлення. Для нормального розвитку протягом трьох віків, гусениці достатньо хвої з одного пагона.  Гусениці старших віків (4-5 віків) обплітають пагін захисною павутинною, під якою продовжують живлення. Дорослі гусениці можуть знищувати також і стару хвою.  Літ метеликів відбувається в серпні-вересні. Самки відкладають яйця з нижнього боку хвоїнок, переважно у верхній частині крони дерев. Плодючість однієї самки 53-83 яєць.

    Самець та самка зовні схожі, розмах крил самця 7,5-8,4 мм, самки 7,5-9,1 мм, забарвлення крил варіює від сіро-коричневого, плямистого до світло-сірого з білими перев’язами. Іноді основне забарвлення крил рівне, чорно-сіре, базальна частина палево-жовта з розмитим зовнішнім краєм.

    Гусениця молода від блідо-жовтого до світло-зеленого кольору, з чорною головою та грудним щитком. Згодом гусениця набуває яскравого зеленого забарвлення, колір голови змінюється на коричневий. Лялечка коричнева із зеленуватим відтінком.

    Ознаки пошкодження: Дефоліація (осипання хвої) особливо на верхівках дерев. Частина хвоїнок, які відмерли, залишаються прикріпленими павутиною на гілках, це надає лісу червонувато-коричневого тону (в кінці липня). Зміна забарвлення особлива помітна у верхній частині крони.

    Способи поширення:  A. variana може розповсюджуватись шляхом перельотів імаго. В ході міжнародної торгівлі найбільш ймовірне поширення яйцекладок, гусениць та лялечок з рослинами-живителями. Імаго обирають для відкладання яєць дорослі дерева, тому розповсюдження із садивним матеріалом малоймовірне. Найбільший ризик завезення яйцекладок шкідника на гілках декоративних рослин-живителів.

    Фітосанітарні заходи: Садивний матеріал (крім насіння та культури тканин), а також зрізані гілки рослин-живителів Acleris variana повинні надходити із вільних від шкідника зон, та вирощуватися у спеціальних розсадниках. Контроль за Східною чорноголовою листокруткою-брунькоїдом здійснюють за допомогою феромонних пасток.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій