Перейти до основної сторінки
Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – це висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!
Для АЧС характерні наступні ознаки:
– раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
– підвищення температури тіла до 40,5-42ºС;
– зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;
– ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
– червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.
У разі виявлення у свиней будь-яких із перелічених ознак, або при загибелі свиней негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області або державні лікарні ветеринарної медицини.
Збудник АЧС надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі і може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах продукти харчування, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та кровосисні комахи). Крім того, вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами. Зокрема, охолодження (особливо заморожування) консервує збудник АЧС, а прогрівання (впродовж 30 хвилин до температури понад 60ºС) його знезаражує.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
– в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
– у гною та ґрунті – до 3 місяців;
– у трупах свиней – до 10 тижнів;
– у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;
– в солонині – до 1 року;
– заморожування м’яса, сала чи субпродуктів – консервує вірус.
Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності.
УВАГА!
Мінімальний перелік правил біобезпеки для приватних домогосподарств:
Мінімальний перелік правил біобезпеки для спеціалізованих свиногосподарств:
Біобезпека – запорука епізоотичного, економічного та фінансового благополуччя!
Попередня
Наступна