• In English
  • Як захистити господарство від африканської чуми свиней?
    , опубліковано 20 Серпня 2024 року о 10:10

    Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – це висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!

    Для АЧС характерні наступні ознаки:

    – раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;

    – підвищення температури тіла до 40,5-42ºС;

    – зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага;

    – ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;

    – червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках.

    У разі виявлення у свиней будь-яких із перелічених ознак, або при загибелі свиней негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області або державні лікарні ветеринарної медицини.

     

    Збудник АЧС надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі і може поширюватись на великі відстані через виготовлені в домашніх умовах продукти харчування, що отримані від хворих тварин (сало, м’ясо та ін.), нашкірних паразитів (деякі кліщі та кровосисні комахи). Крім того, вірус тривалий час зберігається в кормах, на транспортних засобах, одязі та предметах догляду за тваринами. Зокрема, охолодження (особливо заморожування) консервує збудник АЧС, а прогрівання (впродовж 30 хвилин до температури понад 60ºС) його знезаражує.

    Вірус АЧС залишається життєздатним:

    – в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

    – у гною та ґрунті – до 3 місяців;

    – у трупах свиней – до 10 тижнів;

    – у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

    – в солонині – до 1 року;

    – заморожування м’яса, сала чи субпродуктів – консервує вірус.

     

    Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності.

     

    УВАГА!

    Мінімальний перелік правил біобезпеки для приватних домогосподарств:

    • придбання тварин тільки із ветеринарними документами;
    • дотримуватися правил перевезення тварин;
    • всіх придбаних тварин розміщати окремо від загального поголів’я та обов’язково ставити на 30 денний карантин;
    • не відвідувати карантинні зони щодо АЧС та не приймати передачі з них;
    • не допускати сторонніх осіб до тваринницьких приміщень, особливо перекупників тварин;
    • не допускати до тваринницьких приміщень диких, бродячих та безпритульних тварин;
    • не допускати вільного вигулу свиней;
    • проводити регулярне прибирання тваринницьких приміщень;
    • періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
    • проводити дезінфекцію приміщень;
    • облаштувати дезінфікуючий килимок на вході в приміщення, де утримуються свині;
    • не згодовувати відходи «зі столу»;
    • проводити термічну обробку кормів;
    • своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
    • не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
    • не купувати м’ясо та продукти свинарства на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
    • здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців державних лікарень ветеринарної медицини;
    • утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукцію тваринного походження;
    • не відвідувати без зайвої потреби ліси, лісопосадки, місця з дикоростучими грибами, ягодами та інші місця, де можливо перебувають або перебували дикі кабани (переносники збудника АЧС).

     

    УВАГА!

    Мінімальний перелік правил біобезпеки для спеціалізованих свиногосподарств:

    • облаштований та працюючий дезбар’р (дезкилимок) на в’їзді (вході) до господарства та виїзді (виході) з господарства;
    • заборона відвідування господарства сторонніми особами та транспорту;
    • реєстрація всіх відвідувачів в журналі;
    • розподіл господарства на адміністративно-господарську та виробничу зони з обов’язковим розмежуванням огорожею та діючим санпропускником;
    • відсутність на території господарства плодово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймовірності заселення їх синантропними та дикими птахами;
    • ввіз свиней тільки з благополучних стосовно АЧС господарств та з обов’язковими ветеринарними документами;
    • відвантаження тварин (продаж) в попередньо дезінфіковані спеціалізовані транспортні засоби тільки клінічно здорових свиней в присутності ветеринарного спеціаліста державної ветеринарної лікарні;
    • не завозити корми з місцевості, де зареєстровано випадки захворювання на АЧС;
    • своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;
    • утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней на літніх майданчиках;
    • проводити дезінсекцію та дератизацію тваринницьких приміщень;
    • співробітникам господарств не дозволяється утримувати свиней в особистих домогосподарствах;
    • проводити централізоване прання всього спецодягу;
    • проводити щеплення поголів’я проти класичної чуми свиней.

     

    Біобезпека – запорука епізоотичного, економічного та фінансового благополуччя!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій