• In English
  • Обов’язкова інформація на упаковках непродовольчих товарів: вимоги законодавства
    , опубліковано 17 Вересня 2024 року о 15:15

    Право споживача на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору визначене статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів». Інформація повинна бути надана споживачеві згідно із законодавством про мови до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги).

    Отже, інформація про продукцію повинна містити:

    – назву товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;

    – дані про основні властивості продукції, номінальну кількість (масу, об’єм тощо), умови використання;

    – відомості про вміст шкідливих для здоров’я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

    – позначку про наявність у складі продукції генетично модифікованих організмів;

    – дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;

    – дату виготовлення;

    – відомості про умови зберігання;

    – гарантійні зобов’язання виробника (виконавця);

    – правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;

    – строк придатності (строк служби) товару (наслідків роботи), відомості про необхідні дії споживача після їх закінчення, а також про можливі наслідки в разі невиконання цих дій;

    – найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

    Дана інформація доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), визначеним відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі технічними регламентами, або, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування.

    Інформація про продукцію може бути розміщена у місцях, де вона реалізується, а також за згодою споживача доводитися до нього за допомогою засобів дистанційного зв’язку.

    Наголошуємо, що продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов’язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції. Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.

    Стосовно застосування акцій чи знижок у магазинах, супермаркетах тощо слід зазначити наступне.

    Вживання понять “знижка” або “зменшена ціна” або будь-яких інших, аналогічних за значенням, дозволяється лише з додержанням таких умов:

    1) якщо вони застосовуються до продукції, яку безпосередньо реалізує суб’єкт господарювання;

    2) якщо такого роду знижка або зменшення ціни застосовується протягом визначеного та обмеженого періоду часу;

    3) якщо ціна продукції є нижчою від її звичайної ціни.

    Вживання поняття “розпродаж” або будь-яких інших, аналогічних йому, дозволяється лише з додержанням таких умов:

    1) якщо здійснюється розпродаж усіх товарів у межах певного місця або чітко визначеної групи товарів;

    2) якщо тривалість розпродажу обмежено в часі;

    3) якщо ціни товарів, що підлягають розпродажу, є меншими від їх звичайної ціни.

    До споживачів повинна доводитися інформація про ціну продукції, що була встановлена до початку проведення відповідного розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни, а також ціну цієї ж продукції, встановлену після їх початку.

    Нагадуємо Вам, що у разі виникнення потреби, Ви можете отримати якісну та змістовну консультацію з питань захисту прав споживачів у спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області під час усного або письмового звернення за адресою: 08134, Київська область, м. Вишневе,                           вул. Паркова, 34а, ел. пошта: koblzah@dpssko.gov.ua, тел. (045-98-500-05).

    Call Now Button
    Будь в курсі подій