• In English
  • Бразильська бобова зернівка
    , опубліковано 18 Вересня 2024 року о 16:16

    Щороку, під час зберігання зерна через життєдіяльність комірних шкідників втрачається від 5-10, а іноді до 30% зібраного зерна, а його схожість зменшується за значного пошкодження до 92%. Крім того, шкідники запасів забруднюють зерно екскрементами, шкірками від линянь, відмерлими особинами, трухлявиною та павутинням, зерно склеюється в грудки, ущільнюється, що суттєво знижує посівні якості насіння.

    За даними спеціалістів фітосанітарної служби одним із таких шкідників запасу є бразильська бобова зернівка (Zabrotes subfasciatus Boh.), карантинний організм, який відсутній в Україні. Проте існує високий фітосанітаний ризик її занесення з імпортними вантажами. Акліматизувавшись, фітофаг здатен до подальшого поширення та може завдати великої шкоди, і навіть призвести до значних економічних збитків. Тому, зерно, що ввозиться з-за кордону, повинно проходити ретельний фітосанітарний контроль.

    Батьківщиною бразильської зернівки є тропічні регіони Америки. Також фітофаг зустрічається в Європі: Австрія, Англія, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Греція, Голландія, Італія, Іспанія, Португалія; Азії: Індія, Ірак, Іран, Китай, В’єтнам, Малайзія; Африці, США, Мексиці; Новій Зеландії. Незважаючи на своє тропічне походження, в дослідних умовах в Німеччині, зернівка за літній період збільшувала кількість особин у 7 разів.

    Рослини-господарі Zabrotes subfasciatus є акація, кінські боби, нут, квасоля, сочевиця, гледичія.

    Особливу небезпеку шкідник становить для опалюваних комор, складів та переробних підприємств, в яких утворює одне покоління за іншим. Одна самка здатна відкладати від 20 до 80 яєць на поверхню зерен розтрісканих бобів. Личинка, яка відроджується із яйця вгризається всередину зерна, де і протікає увесь цикл розвитку. Розвиток фітофага від яйця до імаго триває до 36 днів і залежить від температури повітря. Оптимальна температура розвитку становить 25-32°С, нижній поріг – 18°С. Самки протягом 13 днів заражають до 36 насінин бобових, відкладаючи на їх поверхню до 56 яєць.

    Враховуючи, високу здатність до розмноження, все насіння бобових, яке завозиться в Україну, підлягає детальному догляду та карантинній експертизі спеціалістами фітосанітарної служби. З метою своєчасного виявлення зараження зернівками зернобобових культур щорічно необхідно проводити обов’язковий моніторинг зерносховищ, переробних підприємств та насіннєвих господарств. Обстеження проводять в літній період щомісяця, в осінньо-зимовий – щоквартально. Для виявлення зернівок необхідно проводити догляд як самого зерна, так і поверхні тари. Найбільш надійним методом виявлення прихованого зараження насіння бобових є метод рентгенографії. При виявленні зараженої партії бобових в зерносховищах проводять знезараження приміщень.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій