• In English
  • В Київській області зареєстровано випадок грипу птиці
    , опубліковано 25 Вересня 2024 року о 15:15

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує про реєстрацію випадку грипу птиці серед диких перелітних птахів в с. Мала Сквирка Фурсівської сільської територіальної громади Білоцерківського району Київської області.

    У 4 гол. лебедів, виявлених на р. Сквирка, при молекулярно-генетичних дослідженнях виявлено РНК вірусу грипу типу А субтипу H5N1.

    Відповідно до рішення місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській районній державній (військовій) адміністрації з 25.09.2024 введено карантин щодо грипу птиці, застосовано зонування і запроваджено обмеження.

    Так, епізоотичним вогнищем щодо грипу птиці визначено р. Сквирку в межах населеного пункту с. Мала Сквирка Фурсівської сільської територіальної громади Білоцерківського району Київської області.

    До буферної зони (захисту) ввійшла територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку) радіусом 3 км, до якої включені населені пункти Фурсівської сільської територіальної громади (с. Мала Сквирка, с. Яблунівка) та Маловільшанської сільської територіальної громади (с. Фесюри) Білоцерківського району Київської області.

    До зони спостереження (нагляду) входить територія навколо неблагополучного пункту (епізоотичного осередку) радіусом 10 км, до якої включені населені пункти Фурсівської сільської територіальної громади (с. Матюші, с. Трушки), Білоцерківської міської територіальної громади (с. Пилипча, с. Городище), Маловільшанської сільської територіальної громади (с. Бакали, с. Мала Вільшанка, с. Коржівка, с. Сорокотяги, с. Гайок, с. Тарасівка. с. Фастівка, с. Щербаки), Володарської селищної територіальної громади (с. Городище-Пустоварівське, с. Березна, с. Михайлівка, селище Веснянка) та Сквирської міської територіальної громади (с. Пустоварівка) Білоцерківського району Київської області.

    Наразі, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження захворювання відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці і затвердженого Плану заходів щодо ліквідації захворювання грипу птиці.

     

    Звертаємо увагу!

    Грип птиці, це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерний гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення. У птиці спостерігається відмова від корму і води, підвищення температури тіла, пригнічення, порушення координації рухів, парези, паралічі, риніт, кон’юнктивіт.

    На грип хворіє птиця будь-якого віку, а смертність при захворюванні досягає 80-100%. Наразі, лікування пташиного грипу не розроблено!

    Захворювання призводить до значних економічних збитків, які пов’язані зі смертністю тварин та знищенням поголів’я птахів в епізоотичному осередку.

    Крім того, на «пташиний грип» можуть хворіти люди.

     

    Для запобігання занесення грипу птиці в домогосподарства необхідно:

    – проводити регулярний клінічний огляд птиці;

    – на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

    – здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

    – здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

    – інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

    – притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці);

    – не допускати відвідувачів і сторонніх людей до пташників;

    – виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

    – утримувати різні види птахів окремо (не допускати контакту між різними видами);

    – не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

    – проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

    – забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

    – проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

    – проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

    – дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

     

    Звертаємо увагу населення, що при виявлені будь-яких ознак незвичної поведінки птиці, або у випадку її масової загибелі необхідно терміново сповіщати спеціалістів державних установ ветеринарної медицини. До прибуття спеціалістів, потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій