• In English
  • Контроль за використанням зразків насіння та садивного матеріалу сортів рослин не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні
    , опубліковано 25 Вересня 2024 року о 11:11

    З початку року, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2023 р. № 917, спеціалістами управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області проведено контроль за використанням 26792 зразків насіння і садивного матеріалу, що ввезені в Україну для селекційних, дослідних робіт і експонування на площі 83,56 га.

    Під час огляду місць вирощування зразків насіння і садивного матеріалу суб’єктам господарювання роз’яснено вимоги законодавства у сфері насінництва та розсадництва щодо забезпечення використання зразків насіння і садивного матеріалу виключно згідно із призначенням, зазначеним у підтвердженні на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні для селекційних, дослідних робіт і експонування, виданого Держпродспоживслужбою.

    З метою недопущення поширення насіння та садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, суб’єктам господарювання наголошено, що урожай, отриманий від таких зразків насіння і садивного матеріалу, забороняється використовувати для посіву (посадки), крім випадків його використання для селекційних і дослідних робіт.

    Суб’єктів господарювання проінформовано, що до 1 лютого року, наступного за роком, в якому здійснено ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу для селекційних, дослідних робіт і експонування, потрібно у паперовій або електронній формі повідомити Держпродспоживслужбі про фактичний обсяг ввезених зразків насіння і садивного матеріалу та їх подальше використання (місце використання (вирощування), обсяг отриманого врожаю та його використання).

    Також проведена роз’яснювальна робота щодо недопущення введення в обіг насіння тих сортів рослин, які незареєстровані в Україні, але зареєстровані в ОЄСР та ввезені для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України відповідно до постанови КМУ від 08.09.2023 р. №966.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій