• In English
  • Яблунева муха – небезпечний карантинний шкідник
    , опубліковано 26 Вересня 2024 року о 13:13

    Варто зауважити, що видовий склад фітофагів плодових культур дуже різноманітний. Проте, одним із шкідників, який завдає відчутних збитків плодовим насадженням та декоративним рослинам в різних країнах світу, відмічають невеличку комаху – яблуневу муху (Rhagoletis pomonella Walsh.). Фітофаг найчастіше поширюється зі свіжими плодами, які ним пошкоджені, а також з ґрунтом на коренях саджанців і декоративних рослин. В Україні яблунева муха відсутня, і входить до переліку регульованих шкідливих організмів (А-1). Країною походження цього виду є східні штати Америки та північний схід Канади. З 1950-х років муху також відмічали у західних штатах Америки.

    Яблунева муха спочатку пошкоджувала плоди дикого глоду (Crataegus spp.), але згодом і плоди яблук. Особливо вразливими виявились сорти, які дозрівають влітку та рано восени, але іноді спостерігали ураження твердих зимових сортів яблук. Тонкошкірі, солодкі та слабокислі сорти були найбільш уразливі. Також пошкодження яблуневою мухою відмічали на плодах сливи, груші, персика, абрикоса, чорниці, чорноплідної горобини, глоду, кизильника.

    Яблунева муха на плодах глоду

    Пошкодження плодів відбувається через те, що личинки проколюють плід, утворюючи нерівні звивисті тунелі, що стають коричневими, що часто призводить до передчасного падіння плодів. Коли плід злегка заражений, зовнішні ознаки личинок можуть бути відсутніми, але коли плід дозріває, нори виглядають як темні звивисті сліди під шкіркою. На поверхні плодів можуть бути видно дрібні проколи яєць. Сильно заражені ранні сорти фруктів перетворяються на коричневі гнильні маси, які заповнені личинками мух.

    Зимує муха в ґрунті, компостних ямах, складських приміщеннях. Поява імаго з лялечки, при оптимальних природних умовах, відмічається в кінці червня. Після відродження дорослі особини (імаго) додатково харчуються, включаючи нектар, залізисті виділення рослин. Кожна самка відкладає до 400 яєць під шкірку плодів, частіше у крони дерев. Шкідлива стадія розвитку – личинка. Час її розвитку близько трьох тижнів. Після виходу з яєць личинки проробляють ходи в плодах в різних напрямках. В одному плоді (яблуко) одночасно може перебувати 12 і більше личинок. За даними американських досліджень в окремі роки плоди ушкоджувалися на 60-70%. Закінчивши свій розвиток, личинки залишають плід і заляльковують в ґрунті, де і зимують.

    Для запобігання завезення та поширення яблуневої мухи на територію України забороняється ввезення плодів і саджанців культур з країн, де вона розповсюджена. Також обов’язково проводити фітосанітарний контроль імпортних вантажів та моніторинг плодових насаджень в період дозрівання кісточкових культур, як візуально, так і з застосуванням феромонних пасток. Особливу увагу при цьому необхідно звертати на такі ознаки, як проколи на плодах в місцях відкладення яєць, передчасне дозрівання та загнивання плодів.

    У випадку підозри на наявність яблуневої мухи, необхідно негайно повідомляти спеціалістів Управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області за телефоном: (044) 495-88-61.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій