• In English
  • Східна вишнева муха
    , опубліковано 27 Вересня 2024 року о 15:15

    Східна вишнева муха (Rhagoletis cingulata Loew, 1862), основним ареалом поширення якої є північний та східний регіони Сполучених Штатів, південно-східна та південно-центральна частини Канади, подекуди виявлені осередки в Мексиці, щорічно завдає величезної шкоди фруктовим деревам. В Європі вперше комаху виявляли в Швейцарії (1983 р.). Станом на 2016 рік шкідника було внесено до списку обмежено поширених видів у Австрії, Бельгії, Нідерландах, Словенії, Угорщині, Франції, Чехії.

    Rhagoletis cingulata вражає всі культурні та дикі вишні, але особливо шкодить пізньостиглим сортам. Навіть невеликі зараження можуть спричинити величезні збитки, оскільки вимоги до якості плодів вишні для реалізації на ринку вказують на поріг нижче 4% плодів (ураження личинками).

    Через обмежену здатність до льоту дорослих особин, поширення відбувається переважно через личинок, присутніх у фруктах, та лялечок – у ґрунті. Основним способом поширення східної вишневої мухи в інші регіони є транспортування плодів, які заселені личинками шкідника, саджанці плодових і декоративних рослин із розташованими в грудочках землі на коренях пупаріїв мух, з тарою. Здатність пупаріїв зберігатися в ґрунті до двох років збільшує небезпеку заселення нових територій.

    На поверхні плодів, заселених східною вишневої мухою, можна помітити сліди яйцекладки у вигляді дрібних проколів, навколо яких може спостерігатися знебарвлення плодів. Залялькування відбувається в ґрунті біля підніжжя заражених дерев, у зв᾿язку з чим лялечка шкідника може бути виявлена лише при аналізі прикореневого ґрунту і субстрату.

    Тому, рослини-господарі, які призначені для посадки, підлягають обов’язковому фітосанітарному догляду перед ввезенням або переміщенням в межах ЄС.

    Контроль за східною вишневою мухою здійснюється за допомогою феромонних пасток. Вантажі з плодами із країн розповсюдження повинні доглядатися на наявність ознак зараження.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій