• In English
  • Обережно отруйні гриби!
    , опубліковано 09 Жовтня 2024 року о 15:15

    Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що не всі гриби є безпечними, дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння.

    Не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.

    Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

    Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

    Перша допомога при отруєнні грибами:

    – якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).

    – до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

    – категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

    Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:

    – ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

    – остерігайтеся пластинчатих грибів;

    – не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;

    – уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

    – не вживайте сирих грибів;

    – не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

    – відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;

    – дотримуйтеся рецептури приготування;

    – готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.

    Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.

    У цей складний період для країни та в житті кожного українця варто поберегти своє здоров’я та здоров’я близьких від ризику грибного отруєння!

    Закликаємо всіх дотримуватися вищевказанних обмежень, розповсюджуйте інформацію на своїх сторінках в соцмережах!

    Будьте здорові! Бережіть себе та своїх близьких!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій