• In English
  • Обережно, Ботулізм!
    , опубліковано 14 Травня 2025 року о 15:15

    В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм, з початку року до лікарень із підозрою на ботулізм звернулися 26 осіб, з них 15 – у квітні.

    Більшість із них пов’язана із вживанням м’ясних виробів й риби, виготовлених в домашніх умовах.

    Невтішна статистика фіксується і на Київщини. Станом на початок травня офіційно зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм.

    Ботулізм — це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих правил харчування. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу не псує продукти.

    Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

    Симптоми ботулізму:

    • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
    • сильно виражена сухість у роті;
    • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
    • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
    • запаморочення;
    • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
    • ураження м’язів шиї та кінцівок. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

    Як запобігти ботулізму:

    Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватися вимог технології приготування кулінарних виробів із риби, консервованих та інших харчових продуктів, які викладені у спеціальній літературі. При виготовленні м’ясних або рибних консервів їх необхідно декілька разів стерилізувати з певними проміжками часу, які необхідні для проростання спор у палички ботулізму. Останні гинуть при наступній стерилізації. Після останньої стерилізації консерви слід негайно охолодити і зберігати при температурі не вище +14°C.

    Свіжі гриби необхідно перебрати, відкинути перестиглі та пошкоджені, ретельно декілька разів промити питною водою. Консервуючи гриби, необхідно додавати сіль у концентраціях 9-10%, оцтову кислоту – 1%. Щоб уникнути ботулізму, консервовані гриби не слід закривати герметично, достатньо накрити 2-3 шарами пергаментного паперу або щільними капроновими кришками та зберігати на холоді. Перед вживанням консервовані гриби необхідно піддати ретельній термічній обробці.

    При консервуванні овочів та фруктів потрібно використовувати лише доброякісні, свіжі, без ознак гнилі плоди, дотримуючись рецептур та технології їх приготування, викладених у посібниках із домашнього консервування.

    Ретельна термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема м’ясних тушонок, ковбас, залитих смальцем тощо – головне не тільки у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь, але якщо консерви зіпсовані із ознаками «бомбажу» (вздуття кришок), то ніяка термічна обробка не взмозі знищити ботуліновий токсин.

    Не слід взагалі виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі їх м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму.

    Ні в якому разі не можна купувати будь-де в’ялену та копчену рибу, м’ясні, рибні, грибні та інші консерви невідомого походження, на «стихійних» ринках, інших місцях неузаконеної торгівлі!!!

    Не допустити виникнення захворювання значно легше, чим лікувати.

    За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Бережіть себе!

     

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій