Перейти до основної сторінки
Забезпечення продовольчої безпеки – одне з найважливіших завдань для України. Однією з ланок безпеки країни є стратегія захисту зернових запасів від шкідливих організмів. Базується вона на особливостях розмноження і шкідливості шкідників запасів в залежності від умов, способів і режимів зберігання зерна, зернопродукції та поєднує комплекс профілактичних і винищувальних заходів у всіх стадіях заготівлі, транспортування, тривалого зберігання зерна.
В Україні зареєстровано 116 видів комірних шкідників, які пошкоджують зерно і зернову продукцію впродовж зберігання. Щороку через них втрачається до 30% зібраного зерна, також істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості. Найбільш поширеними шкідниками є: кліщі, комірний довгоносик, зернова вогнівка, млинова вогнівка, рисовий довгоносик, зернова міль, південна комірна вогнівка, борошняні хрущаки, суринамський борошноїд та інші.
Суринамський борошноїд
Комірний довгоносик
Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки щороку проводять фітосанітарний моніторинг складських приміщень та території навколо них на виявлення небезпечних шкідників.
Кліщ борошняний
Зернова вогнівка
За результатами обстежень господарствам Київської області надсилаються сигналізаційні повідомлення про заходи боротьби.
Млинова вогнівка
Рисовий довгоносик
Вчасні та якісні обстеження з метою виявлення зараженості зерна і зерносховищ шкідниками та своєчасно проведені профілактичні заходи можуть попередити застосування винищувальних заходів і вберегти зернопродукцію від заселення й пошкодження.
Зернова міль
Південна комірна вогнівка
При виявленні комірних шкідників чисельність яких перевищує економічний поріг шкодочинності, необхідно негайно вживати спеціальні винищувальні заходи.
Борошняний хрущак
Булавовусий малий борошняний хрущак
Провідну роль у боротьбі з шкідниками зернових запасів відіграє хімічний метод, який включає вологу і аерозольну дезінсекцію, фумігацію. При проведенні обробок застосовують препарати, дозволені до використання у боротьбі зі шкідниками запасів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.
Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області наголошує, що своєчасне виявлення шкідників хлібних запасів, визначення ступеня зараження, знання їх біологічних особливостей, шкодочинності та захисних заходів допоможуть Вам зберегти зерно і зернопродукти від пошкодження під час зберігання!
Попередня
Наступна