• In English
  • КОРОЇД ВЕЛИКИЙ МОДРИНОВИЙ (IPS SUBELONGATUS)
    , опубліковано 16 Липня 2023 року о 13:13

    Імаго довжина тіла 4,5-6 мм. Циліндричне, коричнево-буре або темно-буре, блискуче, в досить густих довгих жовтувато-сірих блискучих волосках. Яйця білі, дрібні. Личинки м’ясисті, безногі, злегка зігнуті, з добре помітною темною головою, голі або слабо волосисті. Лялечки білого кольору, м’які.

    Літ жуків відбувається зі середини травня до червня. Трохи пізніше жуки повторно відкладають яйця, з яких розвивається сестринське покоління. Молоді жуки першого покоління з’являються в першій декаді липня. Друге покоління завершує розвиток у вересні. Додаткове і відновлювальне харчування проходять в місцях розвитку і на нових деревах в мінерних ходах.

    I. subelongatus є вторинним шкідником на модрині, розмножуючись у колодах, вітряних стовбурах та вмираючих деревах. Умови посухи можуть сприяти зараженню дерев.

    I. subelongatus вважається одним з найбільш серйозних шкідників модрини.
    Основними господарями I. subelongatus є різні види модрин (Larix spp.), але може вражати ялицю, ялинку та сосну. Жук зазвичай вподобає зрубані колоди, пошкоджені штормом або вмираючі дерева, але іноді він нападає і на живі дерева.
    Більшість імаго зимують у лісовій підстилці, тоді як лялечки, личинки та деякі дорослі особини зимують під корою господаря. I. subelongatus може відкладати яйця на деревах, що зазнали стресу, але частіше на вмираючих деревах та зрізаних стовбурах. Форма та глибина галерей сильно різняться залежно від стану дерева. Жіночі галереї шириною 3,0-3,5 мм, зазвичай мають довжину 16-18 см, але іноді можуть досягати 27 см. Імаго потребують додаткового харчування, яке зазвичай відбувається на стовбурі в області розвитку личинок, але у разі нестачі корму може також відбуватися на коренях та в зоні тонкої кори нагорі стовбура та на гілках. Ці галереї характеризуються великою кількістю борошна.

    Перший (весняний) масовий літ I. subelongatus зазвичай відбувається з середини травня до кінця червня коли температура досягає 16–20°C, і триває 15–17 днів. Нижня порогова температура для польоту I. subelongatus оцінюється в 6 ° C, при цьому для початку весняного польоту потрібно 42,95 градусів-днів. Зробивши ходи та відкладаючи яйця, деякі імаго починають другий («сестринський») політ, утворюючи «сестринське» покоління. Зазвичай це відбувається з кінця червня до кінця липня у тому ж регіоні та триває 22–23 дні. Дорослі особини першого покоління тим часом продовжують підживлення і входять до діапаузи, щоб підготуватися до зимівлі. Сестринські покоління змінюють одне одного. Більшість імаго зимують у лісовій підстилці, тоді як лялечки, личинки та деякі дорослі особини зимують під корою господаря.

    Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для захопення комах у пастки.

    Завдяки цьому можна визначити наявність, кількість та активність конкретних комах на певній культурі у даний момент часу. Це дає можливість прорахувати ту стадію життєвого циклу шкідника, що являється більш вразливою до обробок пестицидами. Все це допоможе приймати своєчасні рішення до того, як шкідники завдадуть значної шкоди.

    Основна мета масового вилову – зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність. Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі. Пастки містять атрактант або феромон, а в деяких випадках використовують певний колір, який приваблює комах.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій