• In English
  • КАШТАНОВА МІНУЮЧА МІЛЬ – ЗАГРОЗА ДЛЯ КАШТАНІВ!
    , опубліковано 21 Липня 2023 року о 16:16


    Весна – пора цвітіння одного з найкрасивіших дерев. Каштани – це не тільки візитна картка Києва, а й популярний варіант для озеленення міських вулиць.  В Києві та інших мальовничих містах України в останні роки суттєво погіршилася декоративність каштанів, листя поступово жовтіє на початку літа і в серпні воно, жовто-іржаве, опадає. Винуватиця цього – каштанова мінуюча міль (Cameraria ohridella), що уражує листя, послаблює захисні сили дерева і потенційно призводить до його загибелі.

    В Україні міль з’явилася 1998 року на Закарпатті, куди проникла, мабуть, з Угорщини. За наступні десять років міль заселила майже всю територію України.


    Самка молі відкладає яйця на листі кінського каштана. Гусінь проникає під шкірку листка і харчується соком і тканинами. Каштанова мінуюча міль в Україні дає три – чотирипокоління. До кінця літа каштан може повністю втратити листя. Це дуже впливає на життєздатність дерева, спричиняє осіннє цвітіння, розвиток інших інфекцій. Каштани, якщо їх міль уражує кілька років поспіль, зазвичай гинуть. Та навіть якщо вони виживають, естетичні збитки такі серйозні, що в багатьох європейських містах муніципалітети вже вживають заходів для вирішення цього питання.

    На сьогоднішній день розроблена ексклюзивна технологія внесення препарату. У стовбурі дерева свердляться 10-міліметрові отвори. За допомогою спеціального апарату з контейнера вводиться готовий препарат. Робітники з препаратом не контактують. Отвір гігієнічно пломбується захисними втулками із біорозкладного матеріалу. Насадка апарату після обробки кожного дерева дезинфікується. Препарат транспортується судинною системою дерева, проникає у листя, яке стає непридатним для харчування шкідників. При цьому немає загрози людському здоров’ю, тварин та інших живих організмів, включаючи тих мікроорганізмів, які живуть на поверхні листя і кори дерева.

    На жаль ця технологія є дороговартісною, тому не кожне підприємство може використати такий метод боротьби з цим шкідником.

     

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій