• In English
  • Геліхризова попелиця на соняшнику та методи боротьби
    , опубліковано 24 Липня 2023 року о 10:10

    Спеціалістами відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області постійно здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами соняшнику. Наразі продовжується розвиток та шкодочинність геліхризової попелиці. В крайових смугах нею заселено до 20% рослин за чисельності 10-15 екз. личинок на рослину та 1-3 екз імаго. Пошкоджено максимально 20% рослин в слабкому ступені.

    Геліхризова попелиця (Brachycaudus heliychrisi Kalt.) – комаха з ряду напівтвердокрилих. В Україні поширена всюди. Живитися може як на культурних рослинах, так і на представниках природної флори. На соняшнику попелиці живляться квітками, верхівковими листками, з яких висисають сік, що зумовлює їх пожовтіння і зморщування. Комаха харчується на нижній стороні листя по жилках, утворюючи великі колонії. Листя деформується, скручується в трубку, засихає, знижується продуктивність культури. За значного пошкодження втрати можуть сягати до 70%.

    Зиму шкідник проводить на плодових деревах, з приходом весни мігрує на соняшник. Масове відродження з яєць личинок, що дають безкрилих партеногенетичних самок спостерігається в квітні. Самки живуть 45-52 дні, а плодючість однієї особини становить 25-30 личинок. Шкідник дає два покоління.

    Тривалість міграції — 8-15 днів залежно від погодних умов. При дозріванні відбувається міграція об’єкта на бур’янисту рослинність. З другої половини серпня з’являються полоноски, що перелітають на первинного господаря. З появою статевого покоління відбувається запліднення. Відкладання зимуючих яєць триває до кінця жовтня. Плодючість самок становить 6-10 яєць. При заселенні 20% рослин соняшнику  або наявності 40-50 особин  попелиці на рослину за відсутності ентомофагів рекомендується проводити обробки інсектицидами з діючою речовиною: дельтаметрин, хлорпірифос + циперметрин, лямбда-цигалотрин + тіаметоксам, імідаклоприд + бетацифлутрин, хлорантраніліпрол, хлорпірифос + біфентрин, гамма-цигалотрин та іншими, відповідно до  «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

      

    Посіви соняшнику  в господарстві (Таращанська ОТГ Білоцерківський р-н)

    Також дієвим методом є дотримання сівозміни, який передбачає повернення соняшнику на колишнє місце не раніше ніж через 4 роки (в ідеальному варіанті через 8). В середині літа необхідно позбавлятися від бур’янів, які є резерватами попелиць. Велике значення має внесення збалансованої кількості добрив, дуже важливо не допустити перенасичення рослини азотом, тому що чим більше в рослинному соку азотних сполук, тим швидше буде розмножуватися шкідник. В свою чергу суха та спекотна погода сприяє масовому розвитку на рослинах соняшнику геліхризової попелиці.

    Геліхризова попелиця

    Під час проведення захисних заходів необхідно дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98, Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди та агрохімікати», статті 37 Закону України «Про бджільництво» та правил особистої гігієни. Залучати до роботи з пестицидами осіб, які мають посвідчення про право роботи з пестицидами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій