• In English
  • Основні грунтові шкідники Київщини
    , опубліковано 08 Лютого 2024 року о 16:16

    Раптова загибель рослини, її усихання, не завжди ознака ураження хворобами. Причиною пошкодження сільськогосподарських культур можуть бути ґрунтові шкідники. Вони підгризають кореневу систему, пошкоджують бульби і коренеплоди, знищують насіння. Деякі види здатні виповзати на поверхню та пошкоджувати листя і стебла розсади. В результаті виробник залишається без частини врожаю.

    Важливо правильно розпізнати ґрунтових шкідників, щоб негайно розпочати боротьбу з ними. Найбільш поширеними на Київщині є;

    Капустянка (Gryllotalpa gryllotalpa).

    Велика комаха, що нагадує рака через форму передніх лап.

    Шкідник всеїдний і ненажерливий, живиться підземною частиною будь-яких культур. Комахи проривають довгі ходи під землею в пошуках їжі.

    Проти капустянки ефективні лише найдієвіші хімічні засоби і їх чергування, також важлива профілактика: оранка грунту, знищення бур’янів, зачистка поля від рослинних залишків.

     

    Дротяники (Elateridae)

    Личинок дротяників, що мешкають в ґрунті, легко розпізнати: їх довге тонке жовто-коричневе тіло схоже на дріт. Комаха небезпечна для всіх сільськогосподарських культур. При сильному зараженні шкідником можна залишитися без врожаю: рослини будуть знищені в фазу сходів, або зібраний врожай буде пронизаний прогризеними отворами, а тому швидко псується і не підлягає зберіганню.

    В якості профілактичних заходів проти дротяників слід дотримуватися сівозміни, видаляти всі бур’яни, проводити глибоку оранку та інше.

    Хрущі (Melolontha melolontha L.)

    Великі білі личинки хруща відомі кожному виробнику сільськогосподарської продукції, їх ще називають борозняками. Хрущі розвиваються в ґрунті протягом 3-5 років. Основу їх раціону складають підземні частини рослин. Особливо небезпечний для просапних культур – картоплі, буряка, моркви. Для профілактики рекомендується  пам’ятати, що борозняки не виносять надлишку азоту та лужної реакції. І перше , що потрібно – прості азотні добрива та засоби для розкислення ґрунту (якщо це не протипоказано рослинам).

    Совки. (Noctuidae)

    Непримітні зеленувато-коричневі гусениці ведуть потайний спосіб життя. Мешкає шкідник в прикореневій зоні.

    Спочатку личинка харчується надземною частиною рослин, поступово переходячи до коренів. Совки найбільше шкодочинні для сходів та розсади. Часто виявляють шкідника занадто пізно, коли посіви вже не врятувати.

    Як заходи профілактики ефективне ведення сівозміни та видалення з ділянки рослинних залишків. Пізня осіння оранка грунту по перших  заморозках.

    Нематоди  (Nematodes)

    Нематоди – круглі черви, що паразитують на рослинах викликаючи так звані нематодози. При заселенні рослин нематодами порушується нормальне живлення, що може призвести до їх загибелі. Зовні на рослинах нематодоз проявляється у загальній пригніченості рослин, відставанні в рості, хлорозі, в’яненні, курчавості листя. В грунті при ретельному огляді знаходять цисти цистоутворюючих нематод. При огляді кореневої системи можна виявити галових нематод по  особливих наростах – галах. Інші види нематод можуть бути ідентифіковані тільки в лабораторних умовах.

    Схильні до заселення паразитом декоративні культури, а також коренеплоди, бульби і в першу чергу картопля. Особливу небезпеку нематоди представляють для теплиць, де шкодять томатам, баклажанам і огіркам.

    Найпростіше запобігти появі наматодозів веденням сівозміни та вирощуванням стійких сортів.

    Система заходів захисту сільськогосподарських рослин від ґрунтових шкідників полягає в агротехнічних заходах, направленими на погіршення умов живлення і розвитку шкідливих комах (лущення стерні, зяблева оранка, сівба в оптимальні строки).

    Поля із значною кількістю ґрунтових шкідників слід відводити під посів бобових, гречки, проса.

    Широке застосування ґрунтових інсектицидів, протруювання насіння просапних культур за типом інкрустації в значній мірі обмежує чисельність і шкідливість ґрунтових шкідників. На насіннєвих заводах насіння цукрових буряків, соняшнику, кукурудзи обробляють Гаучо 70 WS, ЗП, Гаучо 600 FS, ТН, Клопс, ЗП, Круїзером 600 FS, ТН, Нупрідом 600, ТН, Космосом 500, ТН, іншими; ріпаку – Нупрідом 600, ТН, Круїзером 600 FS, ТН; сої – Табу, КС; буряків цукрових – Пончо Бета 453,3 FS, ТН. Рекомендовані для інкрустації насіння препарати ефективні і проти шкідників сходів. Бульби картоплі перед садінням обробляють Еместо Квантум 275,3 FS, ТН – 0,3-0,6 л/т , Круїзером 600 FS, ТН – 0,15 л/т, Селест Топом 312,5 FS, ТН 0,5-0,7 л/т, Табу, КС – 0,3-0,4 л/т або іншими.

     

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій