• In English
  • Контроль за перевезенням дерев’яного пакувального матеріалу
    , опубліковано 08 Лютого 2024 року о 16:16

    Дерев’яний пакувальний матеріал широко використовуються у міжнародній торгівлі (перевезення вантажу різного походження), і такий матеріал може переносити та поширювати небезпечні карантинні організми. Тому  дерев’яні пакувальні матеріали є об’єктами  фітосанітарного контролю та повинні відповідати вимогам Міжнародного стандарту із фітосанітарних заходів №15 «Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі» (МСФЗ-15) та наказу Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 № 731 «Про затвердження Фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев’яного пакувального матеріалу».

    Відповідно до Наказу № 731 та МСФЗ-15 до дерев’яних пакувальних матеріалів належать такі матеріали, як:

    – пакувальні блоки;

    – коробки;

    – дерев’яні пакувальні ящики;

    – кріпильна деревина;

    – дерев’яні піддони;

    – пакувальні корзини;

    – обичайки дерев’яні;

    – кабельні барабани і котушки, які можуть застосовувати для транспортування практично будь-яких імпортованих вантажів;

    – будь-який інший пакувальний матеріал завтовшки більше 6 мм.

    Вимоги не стосуються дерев’яного пакувального матеріалу, товщина якого менше 6 мм; фанери і деревостружкових плит; структурно-орієнтованих дощок, виготовлених з використанням клею, тепла і тиску; тирси і деревної стружки; дерев’яних конструкцій, які стаціонарно прикріплені до вантажних автомобілів та контейнерів.

    Виробники дерев’яного пакувального матеріалу, що включені до Реєстру, повинні дотримуватись процесів виготовлення та термообробки дерев’яного пакувального матеріалу, а саме проводити виготовлення дерев’яного пакувального матеріалу тільки з окорованої неураженої шкідливими організмами деревини, не допускати наявність шкідливих організмів у живому стані або личинкових отворів діаметром більше 3 мм, що можуть бути утворені шкідливими організмами (зокрема вусачами роду Monochamus). З метою виявлення шкідливих організмів не менше ніж двічі на рік повинні здійснювати самостійні обстеження місць виробництва дерев’яного пакувального матеріалу, як візуально так і за допомогою феромонних пасток, заносити результати обстежень до «Журналу проведення обстежень місць виробництва дерев’яного пакувального матеріалу» та повідомляти  про випадки виявлення регульованих шкідливих організмів.

    Процес термічної обробки повинен забезпечувати нагрівання дерев’яного пакувального матеріалу до температури по всій товщині деревини (включаючи серцевину) як мінімум до +56° C протягом не менше 30 хвилин. Проведення термообробки (HT) повинно підтверджуватись суб’єктом господарювання оформленням акта довільної форми.

    Після проведення окорування, знищення залишків непридатної для використання деревини та кори, термообробки та здійснення фітосанітарного контролю фітосанітарним інспектором шляхом проведення огляду партії дерев’яного пакувального матеріалу наноситься маркування шляхом проставлення штампа з двох протилежних боків.

    Маркування повинно легко читатися та бути нанесене фарбою зеленого або синього кольору чи шляхом випалювання, що не змивається і не переноситься на інші предмети.

    Види маркування дерев’яного пакувального матеріалу:

    де UA – код країни;

    00000 – індивідуальний код особи, яка здійснює господарську діяльність з виробництва та маркування дерев’яного пакувального матеріалу;

    YY- код обробки НТ або МВ.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій