Перейти до основної сторінки
Фітосанітарний контроль – захід офіційного контролю, що вживається до об’єктів регулювання, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту), який здійснюється державним фітосанітарним інспектором відповідно до фітосанітарних заходів.
В умовах воєнного стану дещо спрощено умови проведення фітосанітарного контролю (постанови КМУ від 01.04.2022 № 398), зокрема, у період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, фітосанітарні заходи та процедури здійснюються з урахуванням таких особливостей:
1. Територіальні органи Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснюють свої повноваження за принципом екстериторіальності. Особа має право звертатися для отримання документів, адміністративних послуг та проведення фітосанітарних процедур у сфері карантину та захисту рослин до будь-якого територіального органу Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також звертатися для проведення фітосанітарної експертизи (аналізу) до будь-якої фітосанітарної лабораторії, включеної до Переліку фітосанітарних лабораторій, за її вибором.
Фітосанітарні процедури не здійснюються на територіях, включених до переліку териорій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих. Документи для здійснення фітосанітарних заходів та процедур у сфері карантину рослин подаються до територіального органу Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в електронній або паперовій формі шляхом звернення до державного фітосанітарного інспектора, відповідального за відповідну зону обслуговування.
2. У разі ввезення на митну територію України об’єктів регулювання, які належать до груп 07, 08, 09, 10, 11, 12 згідно з УКТЗЕД, фітосанітарний контроль здійснюється державними фітосанітарними інспекторами виключно методами внутрішнього та/або зовнішнього інспектування (без проведення огляду та фітосанітарної експертизи (аналізу), передбаченими наказом Мінекономіки від 22.02.2021 №343 «Про затвердження Методів інспектування, огляду, у тому числі відбору зразків, та проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)», крім випадків, коли:
3. Видача карантинного сертифіката на об’єкти регулювання, що класифікуються за товарними позиціями 1205, 1209, товарними підпозиціями 1005 10, 1007 10 і товарними підкатегоріями 1001 11 00 00, 1002 10 00 00, 1003 10 00 00, 1004 10 00 00, 1006 10 10 00, 1008 10 00 00, 1008 21 00 00, 1201 10 00 00, 1204 00 10 00, 1206 00 10 00, 1207 10 00 00, 1207 21 00 00, 1207 30 00 00, 1207 40 10 00, 1207 50 10 00, 1207 60 00 00, 1207 70 00 00, 1207 91 10 00, 1207 99 91 00 згідно з УКТЗЕД, та в інших випадках, передбачених законодавством, для цілей контролю за переміщенням територією України не є обов’язковою і здійснюється державними фітосанітарними інспекторами виключно на вимогу особи.
Натомість у разі переміщення насіння без супроводу карантинного сертифіката, особи зобов’язані вести облік таких об’єктів регулювання та надавати відповідну інформацію на вимогу Держпродспоживслужби (не частіше одного разу на місяць).
4. Фітосанітарний контроль супровідного дерев’яного пакувального матеріалу, що класифікується за товарними позиціями 4407 і 4415 згідно з УКТЗЕД, для товарів, що не належать до об’єктів регулювання, не здійснюється.
Попередня
Наступна