• In English
  • ПОТІВІРУС ШАРКИ СЛИВ (ВІСПА)
    , опубліковано 29 Березня 2024 року о 16:16

    Хвороби – це одна з актуальних проблем, яка виникає при вирощуванні саду. Серед них – потівірус шарки сливи (віспа) (Plum pox potyvirus), включений до Переліку регульованих шкідливих організмів, як  обмежено поширений в Україні каранитинний організм.

    Шарка сливє однією із найбільш шкодочинних хвороб сливи, абрикоса, персика. Захворювання призводить до погіршення якості і зменшення кількості плодів, необхідності видалення заражених дерев. Втрати залежно від кліматичних умов, сорту рослин та штаму вірусу складають від 5 до 100%.

    Збудником хвороби є Plum pox potyvirus. Вірус інфікує чимало диких і декоративних видів роду Prunus, таких як Р. besseji, P. insititia, P. tomentosа. Потенційними резерваторами Plum pox potyvirus у природі є багато деревних і трав’янистих рослин.

    Ознаки шарки спостерігають на листках і плодах. Особливо чіткі вони на листках у вигляді хлоротичних плям, смуг, кілець, розміром від 2-3 до 10-15 мм (проявляються навесні). Уражені плоди мають хлоротичні плями і кільця. Розвиток тканини плодів у цих місцях припиняється, утворюються заглибини дугоподібної і округлої форми, які нагадують віспу. В місцях ураження тканина ущільнена, має колір іржі зі слизистою консистенцією, частково відмирає і заповнюється камеддю.

    На листках сливи з’являються хлоротичні дуги, смуги та кільця. У другій половині літа симптоми на листках стають майже не помітними. На плодах утворюються темно-фіолетові вдавлені плями, смуги та дуги. Зовнішні ознаки на листках абрикоса проявляються у вигляді жовтого візерунка у формі кілець, жовтих смуг уздовж жилок. З настанням спеки ознаки іноді зникають, на уражених ділянках листка часто утворюються некротичні плями. В залежності від вразливості сорту плями на плодах можуть бути світло-жовтими з зеленим центром або некротичними і заглибленими в перикарп. На листках персика і нектарина з’являються хлоротичні плями, жилки світлішають. Зовнішні симптоми помітні впродовж короткого періоду, після чого хвороба переходить в латентну (приховану) форму. Уражені плоди деформуються, їхні кісточки мають бліді кільця і плями. Ознаки шарки залежать від місцевості, сезону, виду та сорту рослини.

    Хвороба проявляється в садах нерегулярно. Через 2-3 роки інфекція починає розповсюджуватися від первинно уражених дерев. Перенесення живцями може значно збільшити розповсюдження в зонах ураження. Вірус передається садивним матеріалом та прищепами, а також попелицями.

    Фітосанітарні заходи:

    Садивний матеріал повинен надходити із сертифікованих розсадників, з регіонів де дане захворювання відсутнє. Карантинне інспектування, фітосанітарна експертиза. Необхідно перевіряти завезений імпортний матеріалу в інтродукційно-карантинних розсадниках. У разі виявлення шарки слив запроваджується карантинний режим. У карантинних зонах слід застосувати ефективні заходи для викорінювання хвороби. Рекомендується заміна сприйнятливих сортів стійкими і толерантними, а також необхідно садити дерева, які не являються живителями Plum pox potyvirus. У зоні часткового зараження обов’язкове знищення уражених дерев радикальним методом з негайним спалюванням викорчуваних дерев, дезінфекція інвентарю, знищення порослі, знищення сисних комах-переносників.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій