• In English
  • Зазвичай на початку весни розпочинається диспансеризація великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби
    , опубліковано 23 Квітня 2024 року о 12:12

    Під час диспансеризації передбачено проведення планових профілактично-діагностичних заходів: алергічне дослідження на туберкульоз, взяття проб крові у тварин на бруцельоз та лейкоз, дослідження на субклінічні мастити корів, а також вакцинація проти сибірки.

    Навіщо це відбувається, розкажемо нижче :

    Лейкоз великої рогатої худоби – це хронічне інфекційне захворювання пухлинної природи, збудником якого є ретровірус. Його ознаками є неопластичне розростання клітин крові і тканин лімфи внаслідок неконтрольованого розмноження і ділення. У тваринному світі найчастіше зустрічається лейкоз крові у корів. На жаль, лейкозом часто хворіють високопродуктивні тварини.

    Бруцельоз – гостра бактеріальна хвороба з групи зоонозів, яка має схильність до хронічного перебігу й супроводжується ураженням лімфоїдної, опорно-рухової, нервової, серцево-судинної та урогенітальної систем. Хворіють даним захворюванням і тварини, і люди. Основними чинниками передачі є сире молоко.

    Туберкульоз – інфекційне хронічне захворювання тварин, птахів і людини, яке характеризується утворенням у різних органах типових безсудинних вузликів (туберкул) з наявністю сирнистого розпаду. Туберкульоз становить суттєву загрозу здоровʼю людини.

    Сибірка— гостре інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, що характеризується гарячкою, септицемією, інтоксикацією організму, серозно-геморагічним запаленням підшкірної та субсерозної сполучної тканин і внутрішніх органів, утворенням набряків та карбункулів. На сибірку також хворіє людина.

    Отже, лише рання діагностика вищевказаних захворювань дає можливість не допустити поширення захворювання серед стада здорових тварин та убезпечити людей.

    Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області за І квартал 2024 року:

    – проведено 54306 алергічних досліджень на туберкульоз ВРХ;

    – здійснено плановий відбір проб крові на лейкоз у 43528 голів ВРХ;

    – досліджено на бруцельоз 56774 проб крові ВРХ;

    – щеплено проти сибірки ВРХ – 24044, ДРХ -1171, коні -795 голів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій