• In English
  • Держпродспоживслужба і надалі зберігатиме статус надійного партнера у втіленні Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року
    , опубліковано 24 Квітня 2024 року о 11:11

    Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства, щоб виростити дітей здоровими, щоб вони розуміли цінність збалансованого якісного харчування і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.

    В Білоцерківському районі фахівці Держпродспоживслужби в межах повноважень долучились до реалізації положень «Комплексного регіонального Плану реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року», затвердженого Розпорядженням Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) від 24.01.2024 № 52.

    Актуальними проблемами, які має вирішити впровадження Стратегії реформування системи шкільного харчування, залишається забезпечення та організація достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, формування у дітей звичок здорового харчування.

    В межах Стратегії проводиться моніторинг з питань дотримання вимог санітарного законодавства під час організації харчування у закладах загальної середньої освіти. За поточний рік проведено моніторинг у 155 закладах освіти Білоцерківського району, де виявлено порушення на 101 об’єкті, зокрема у 68 закладах ЗСО та 33 закладах загальної середньої освіти.

    Під час здійснення моніторингу спеціалістами проводиться оцінка матеріально-технічного стану харчоблоків, зокрема забезпечення достатньої кількості справного холодильного та технологічного обладнання, виробничих столів, інвентарю для оброблення харчових продуктів, кухонного та столового посуду, умов для миття та обробки сировини. Спеціалісти контролюють наявність документів (угоди з постачальником, наявність супровідних документів на продукти харчування тощо).

    Не залишається поза увагою контроль за дотриманням термінів придатності та умовами зберігання продуктів харчування, поточності технологічного процесу, товарного сусідства, первинної та вторинної обробки харчових продуктів, правил миття кухонного посуду та інвентарю, умов для особистої гігієни як для здобувачів освіти, так і для персоналу, своєчасністю проходження медичного огляду персоналом харчоблоку, вимогами щодо забезпечення питного режиму тощо. Окрім того, під час заходів фахівці перевіряють наявність технологічної документації на вироби та страви, контролюють ведення журналів з організації харчування встановленої форми, дотримання правил відбору та зберігання добових проб готових страв, погоджених з Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню та асортименту шкільного буфету.

    За результатами проведених заходів  та  виявленим порушеннях направлено листи керівникам закладів на начальникам управління освіти і науки.

    Знаходячись в постійні комунікації спеціалісти Держпродспоживслужби надають   всебічну підтримку, роз’яснення та рекомендації для керівників закладів освіти та відповідальних осіб, аби якнайшвидше та досконало впровадити зміни в підходах до організації харчування та забезпечити дітей сучасним, здоровим, збалансованим та повноцінним раціоном.

    Основними недоліками, які виявляють під час проведення моніторингових заходів, що потребують вирішення, залишається:

    – недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах повномасштабного вторгнення з боку рф на територію України забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти;

    – необхідність підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні;

    – з++астарілість обладнання та харчоблоків, що не дозволяє використовувати сучасні технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), відповідно є потреба у відновленні, комплексній модернізації та ремонтних роботах.

    Робота щодо покращення організації харчування  в закладах освіти на території Білоцерківського району вже  триває. Попри збільшення асигнувань органів місцевого самоврядування на покращення матеріально-технічного стану харчоблоків,  деякі навчальні заклади громад Білоцерківського району є учасниками  ініціативи  Всесвітньої продовольчої програми ООН World Food Programme, яка підтримує українські школи і фінансує щоденні обіди учнів 1-4 класів. В Білоцерківській громаді  фінансування ООН отримують 12 закладів освіти; в Гребінківській – 3 заклади;  Володарській – 2 заклади; Сквирській – 4 заклади. Кошти, отримані в межах програми, в школах спрямовують на поліпшення якості харчування або зменшення вартості обідів, яку покривають батьки. Позитивний досвід  покращення харчування за рахунок коштів ООН стимулює інші громади до участі в цій Програмі.

    Також, впродовж 2024 року розглянуто 338 сезонні чотиритижневі меню (з них для  закладів дошкільної освіти – 98, для закладів загальної середньої освіти – 239), на доопрацювання повернуто 33. Увага приділялась  розрахунку енергетичної та поживної цінності страв кожного приймання їжі та добовий раціон в цілому, чергування страв в меню, їх калорійність, хімічний склад, співвідношення біохімічних складових раціону.  Чотиритижневі меню, які були відхилені, після проведення коригування також були погоджені.

    Для керівників закладів, медичних працівників та кухарів закладів освіти фахівцями Управління Білоцерківського  району   було проведено навчання у формі вебінарів  та офлайн-семінарів з питань реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування та  виконання Постанови КМУ №305 №Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Всього проведено 12 семінарів в Ковалівській, Білоцерківській, Володарській, Гребінківській, Узинській, Фурсівській, Таращанській, Тетіївській, Рокитнянській, Ставищенській, Сквирській та Медвинській громадах, де взяли участь 603 зацікавлених слухачів.

    Робота для забезпечення виконання Комплексного регіонального плану реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року продовжується.

    Держпродспоживслужба і надалі зберігатиме статус надійного партнеру у сфері реформування шкільного харчування.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій